Draga naša gospodo, pustite vaše dame da spavaju duže

Izvor: NiškiPortal i thecut.com | 13-Jun-2018 | 22:15

Neobično istraživanje u kojem je učestvovalo 210 muškaraca i žena srednjih godina pokazalo je da je ženama potrebno više sna nego što treba muškarcima.

foto: pixabay

Za žene, loš san je povezan sa visokim nivoom psihološkog stresa i većim osećanjem neprijateljstva okoline. A tu su i depresija i bes. Ova osećanja nisu povezana sa istim poremećajem sna kod muškaraca, što će reći da oni mogu biti ljuti ili razdraženi, ali istovremeno spavaju kao bebe. Žene su svakako izložene većem pritisku okoline nego muškarci i češće se svaka njihova odluka ili postupak preispituje, a to je kako tvrde rezultati ovog istraživanja dovoljan razlog da se one „uspavaju“ teže i isto tako teže bude…, navode istraživači. 

Zašto je to tako? 

Direktor Centra za istraživanje spavanja rekao je za New York Post da je ženski mozak u drugačijim korelacijama sa odmorom i spavanjem nego muški, i da je kod žena potreba za snom veća. Žene imaju tendenciju da rade više stvari istovremeno, i to su zadaci koji u isto vreme angažuju različite centre u mozgu. 

To znači da one rade mnogo više stvari odjednom nego muškarci, te naučnici smatraju da na ovaj način one više koriste više mozak.

Zato, draga naša gospodo, pustite vaše dame da spavaju duže...

 

izvor: Women Need More Sleep Than Men Because Fighting the Patriarchy Is Exhausting
www.thecut.com

 

Komentari
0
Pošalji komentar
WJG dXp
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: