Englez sa srpkinjom pobegao na selo: Žive u drvenoj kući sa poljskim wc-om, a greju se na smederevac

Izvor: Niški portal | 11-May-2021 | 00:18
Englez Martin doselio se sa svojom suprugom iz Kuršumlije Vesnom na obronke Kopaonika.

Martin je naučnik iz Velike Britanije, matematičar, a Vesna, gradsko dete i nije mogla ni da zamisli da može da obrađuje zemlju i svojim rukama podiže kuću. Ovaj neobični par sa dvoje dece, živi u drvenoj kući koju su sami napravili, a hrane se onim što sami uzgoje, bez prskanja ili bilo kakvog veštačkog prerađivanja.

Martin i Vesna su svoj mir našli na srpskoj planini, prezasićeni životom u gradu. Njihov mali raj, čine i životinje, pre svega koze i kokoške od kojih dobijaju jaja i mleko.
 


"Kuću smo napravili ručno, ja i suprug. Od početka do kraja", kaže Vesna Jovanović, laboratorijski tehničar u emisiji "300 čuda" Kurir televizije.

"Mi živimo u skladu sa prirodom. Ne tretiramo ni voće, ni povrće koje uzgajamo. Idem i skupljam gusenice po drveću. Što rodi, rodilo je", dodaje ona.

Vesna navodi da se ni u jednom trenutku nisu pokajali zbog ovakvog načina života, a ne smeta im, kako kaže ni snežno vreme.

"Ako baš zaglibim, budim kumove da dođu džipom po mene i da me izvuku", kaže Vesna kroz osmeh. Ovaj par ima dvoje dece, kojima baš ništa ne fali u ovakvim životnim uslovima.

Vesna kaže da sin Tomislav pešači 3 kilometara do vrtića u selu i da iako su probali da ga daju u vrtić u gradu, dečak to nije hteo. Iako imaju sve uslove u gradu, porodica se sama odlučila na ovakav život.

"Gledamo da radimo sve sami. I ono što ne znamo, učimo, krojimo, ova kuća raste sa nama", kaže Vesna.

Njihove komšije nikako nisu mogle da razumeju zašto se jedan takav par odlučio na ovakav način života. U početku su mislili da je u pitanju nemaština, pa su hteli i da im zovu televiziju kako bi im napravili novu kuću.

"Mislili su da mi nemamo i da je ovo naše nešto nužno, što naravno nije. Ovo je naš izbor. Hteli smo da pravimo i kuću od slame, ne znam kakvi bismo im onda bili. Nismo baš shvaćeni, ali nebitno je, ovo je naš izbor", kaže Vesna.

Da potpuno žive u skladu sa prirodom, govori i to da koriste isključivo poljski toalet, koji su sami napravili, a sve što pripremaju i za grejanje koriste čuveni smederevac.

"Naša kuća toplija je od mnogih betonskih. Čak nas je i sin pitao da li ćemo ikad ponovo imati wc, ali mi mislimo da je ovako zanimljivije", rekla je Vesna.
 
Foto: Kurir
Komentari
0
Pošalji komentar
DGC T9G
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: