Fajzerova vakcina odobrena za trudnice i mlađe od 18

Izvor: Niški portal | 04-May-2021 | 10:21

 

 
Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida 19, zaključio je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 26. aprila.
Prema zaključku Stručnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida 19, po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.
 
Kako je objašnjeno, vakcina se daje intramuskularno u dve doze, sa razmakom od tri nedelje.
Stručni komitet ističe da nema raspoloživih podataka o zamenljivosti Fajzerove vakcine drugim kovid 19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Fajzerove vakcine treba da prime i drugu dozu istog cepiva kako bi kompletirale seriju vakcinacije.
 
U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida 19.
 
Trudnice se, posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.
Ministar zdravlja, ali i epidemiolozi iz Kriznog štaba preporučuju trudnicama i dojiljama da se vakcinišu protiv korone. Dr Predrag Kon naglasio je da vakcine ne mogu da štete trudnicama i porodiljama, kao ni plodu.
Dr Kon kaže da je vakcinacija trudnica i porodilja izuzetno bitna i korisna za njih, jer formira antitela koja se sa majke, preko njene placente, prenose na dete.
 
"Kad porodilja primi vakcinu, ona posle određenog vremena dobija antitela. Ta antitela će biti prenesena na dete preko placente, pa će ono imati pasivnu zaštitu od 6 do 9 meseci i neće biti inficirano."
 
 Kon je rekao da je još rano pričati o vakcinisanju trudnica, jer takvih slučajeva praktično da nema.
 
"Mi sada tek imamo prva istraživanja koja se po tom pitanju tek pojavljuju. Strukovna udruženja su jasno dala preporuke za vakcinaciju", naveo je on.
 
Epidemiolog je rekao da je to normalno, jer kada se pojavi nova vakcina, on ne može da kaže da je za trudnice, jer tako nešto nije ispitivano, i to tek kasnije dolazi na dnevni red.
Takođe, nežive vakcine ne mogu da štete trudnicama i porodiljama, kao ni plodu, a sada, prvi put, rezultati vakcinisanja Fajzerovom vakcinom, kao i naučni radovi o tome izlaze za širu javnost, govori epidemiolog za TV Prvu.
Komentari
0
Pošalji komentar
dGI wqC
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: