Grad Niš i Kreativno pero: Svi smo mi Deda Mraz

Izvor: NiškiPortal | 18-Dec-2017 | 15:19

Grad  Niš posredstvom Saveta za socijalne aktivnosti i Saveta za humanitarne aktivnosti, a u saradnji sa Vaspitno – obrazovnim sistemom „Kreativno pero“ iz Beograda, organizuju veliku novogodišnju akciju „Svi smo mi Deda Mraz“ u sklopu koje će biti podeljeno oko 200 paketića deci iz porodica slabijeg materijalnog stanja sa područja Niša i okoline. Biće podeljeno ukupno 1000kg hrane.

  

   „Kao radnik centra za socijalni rad, često viđam teške priče. Uvek mi je teško kada vidim ili čujem za tešku situaciju, nesreću i tugu drugih ljudi. Znate,  najteže je kada vidite bolesnu decu. Koliko god se trudili da se koncentrišete samo na posao ipak proživite svaku priču tih ljudi. Često u toku dana i mimo posla se setim i razmišljam o porodici ili osobi sa čijom sam situacijom upoznata. Lepo je videti osmeh na licima tih ljudi i nadam se da ćemo preko ove akcije videti osmeh na licima te dece“ – kaže Marija Rašić, koordinatorka Saveta za socijalne aktivnosti i radnica u centru za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

Velika novogodišnja podela paketića održaće se u petak, 22. Decembra. 2017. od 12h u Centralnom holu Gradske kuće. Kako kažu iz škole “Kreativno pero” oni su tu da pomažu svoje vršnjake i sve one kojima je potrebna pomoć.

  “VOS “Kreativno pero” dugi niz godina organizuje humanitarne akcije. One traju tokom cele školske godine. Svi se trudimo i deca, roditelji i svi zaposleni da te akcije i uspeju. Suština je da decu učimo da misle na druge, da ih poštuju, da brinu o njima i da sa njima dele. I upravo ovakve akcije su usmerene na to da decu na vreme učimo pravim vrednostima” – izjavila je Gordana Kedžić, direktorka škole “Kreativno pero”. Ona kaže da je ovo prvi put da pomažu Niš, zahvaljujući pozivu ova dva saveta, ali da su do sada pomogli veliki broj institucija u drugim gradovima:

  “Humanitarne akcije radimo čitav niz godina i uvek se dogovaramo kome ćemo ih uručiti. To su bile Ustanove i institucije u Beogradu, ali smo posetili i Jagodinu, Ćupriju, ali evo ove godine sa posebnim zadovoljstvom dolazimo u Niš. Ovo je akcija koju svi u školi volimo, zato što nam se bliži Nova godina i sve to treba da bude u znaku radosti i veselja i Deda Mraz, kao oličenja onoga što znači darivanje i ljubav je prava stvar u nazivu akcije. Donosimo poklone, prikupljamo, pakujemo paketiće i svi zajedno idemo u Niš. Ova akcija traje od početka decembra, i očekujemo da ćemo obradovati oko 200 dece u Nišu. Pored paketića pripremili smo i druga iznenađenja” – zaključuje direktorka Kedžić.

Pored paketića, ova deca slabijeg materijalnog stanja će imati priliku da sutradan dobiju i pakete hrane, garderobe, higijene i školskog pribora, te će ova donacija da se oseti na duge staze. Kako organizatori kažu veliku zahvalnost duguju i Gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću za pomoć koju im je pružio prilikom organizovanja akcije.

  

  “Veliku zahvalnost, kao i za svaku našu akciju dugujemo Gradonačelniku Niša, koji je pored svih obaveza tu da nas podrži i pomogne, što se dešava prvi put u poslednjih 10 godina da jedan Gradonačelnik izdvoji vreme za mlade” – izjavio je Jovan Milić – koordinator Saveta za humanitarne aktivnosti. “Ono što je zanimljivo zahvaljujući humanoj deci ove škole, 23.decembra ćemo podeliti i pakete hrane siromašnim porodicama iz našeg grada. Pored same podele paketića očekuje ih i prigodan program, a zahvaljujući Pozorištu lutaka nakon podele paketića za njih je priređena i specijalna predstava u Pozorištu lutaka” – kaže Milić.

U sklopu svečanog otvaranja akcije “Svi smo mi Deda Mraz” očekuje se obraćanje gostiju, Gradonačelnika, ali i Njegovog preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, koji će pozdraviti sve mališane te im poželeti srećne praznike. Za dobru atmosferu zadužen je Ženski akademski hor Studentskog kulturnog Centra iz Niša koji će pevati numere posvećene prijateljstvu, zimi, praznicima…

  “Pored novogodišnjih paketića, deca će dobiti i zahvalnice prijateljstva, koje će, ja se nadam, čuvati čitavog života. Siguran sam da će neko od njih sutra biti uspešan diplomata, novinar, inženjer, radnik i da će sa ponosom tu zahvalnicu držati na zidu” – zaključuje Jovan Milić, koordinator Saveta za humanitarne aktivnosti.

Što se tiče škole “Kreativno pero”, sve je počelo pre deset godina u porodičnom razgovoru, kada su se dve sestre dogovorile da osnuju školu u Beogradu, koja je drugačija i koja prepoznaje individualnost. Danas, čitavu deceniju nakon osnivanja, đaci ove škole redovno osvajaju neku od prve tri nagrade na raznim takmičenjima iz robotike, plesa, istorije… Ali, ovih dana osvajaju jednu važnu nagradu, nagradu humanosti.

Inače, ova dva saveta su deo Kancelarije za mlade, koja je nedavno oformila desetak sličnih saveta, o čemu govori i koordinator Kancelarije za mlade Stevan Živković:

  „Ova ideja je inicirana povodom posete gradonačelnika, većnika za omladinu i sport i KZM fakultetima i školama u gradu. Tokom te posete predstavljali smo mladima rad Grada i Kancelarije za mlade. Nakon toga javilo se preko 350 mladih na skupu održanom u Oficirskom domu početkom leta. Napravljeno je 10 saveta po tome šta su u anketama mladi videli kao najveći problem. Neki od saveta su savet za humanost, volonterizam, socijalna pitanja, sport, zaštitu životne sredine i sl – izjavio je Stevan Živković, koordinator Kancelarije za mlade Niš.

Podsetimo, humanitarna akcija “Svi smo mi Deda Mraz” održava se u petak, 22.12.2017. u centralnom holu Gradske kuće u Nišu, a prethodi mu svečani prijem u VIP Salonu Gradonačelnika Niša. Tog 22-og decembra će 200 mališana da shvati da nisu sami u svojoj borbi i da na njih brinu Grad i prijatelji Grada, ali i njihovi vršnjaci.

 

 

Komentari
1
Pošalji komentar
ygR wPq
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: