Izložba akvarela ''Kule i gradine''

Izvor: Niški portal | 10-Jul-2018 | 17:29

Ljubitelji umetnosti i arhitekture, ali i oni koji žele da vide na koje sve načine one mogu da se prepliću i stvore inspirativne kule, imaće priliku da do 20. jula u Oficirskom domu u Nišu pogledaju izložbu „Kule i gradine“, autora Duška Miloševića, koju organizuje Studentski kulturni centar Niš.

Foto: SKC Niš

Prema rečima autora, inače arhitekte, ideje za „izgradnju“ svih 28 kula pronašao je u obilju srpske tradicije. Posetioci će moći da vide kako iz njegovog ugla izgleda moravska, ariljska, beogradska, vojvođanska kula...

„Ova arhitektonska imaginacija zasnovana je na arhitektonskoim elementima kojima se ja bavim – prozori, kupole, bifore, trifore... Kule sam gradio iz obilja srpske graditeljske tradicije.  Svaka kula se odnosi na neki deo naše zemlje, a svaka od njih krije i građevinske detalje vezane za to mesto“, objašnjava Milošević.

Kako dodaje, on je tragao za svim što kule jesu, a u njima je pronašao zanimljivu formu u koju je mogao da uplete elemente srpske tradicionalne arhitekture. Milošević kaže da će u svoju narednu seriju, svakako uvrstiti i nišku kulu.

„Jako mi se dopao grad, bio sam ovde mnogo davno, ali ga sada gledam drugačijim očima. Posle ovog dolaska u Niš, siguran sam da će jedna od sledećih stvari biti niška kula... Već sam je i zamislio, i gotovo sam siguran da će u donjem segmentu, kao osnov, biti niška Tvrđava“, kaže on.

Foto: SKC Niš

Inače, autor izložbe Duško Milošević rođen je 1955. godine u Beogradu. Po zanimanju je arhitekta, ali se slikarstvom bavi preko 30 godina. Samostalne izložbe imao je u Etnografskom muzeju u Beogradu, Kulturnom centru Novog Sada, Domu kulture Čačak i u drugim mestima u Srbiji. Učestvovao je na više grupnih izložbi slika u Srbiji. Dobitnik je Druge nagrade na Oktobarskom salonu slikara u Beogradu.

Komentari
0
Pošalji komentar
KEC 1Za
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: