Izmene Porodičnog zakona: Zabrana fizičkog kažnjavanja, edukacija roditelja i druge promene

Izvor: Niški portal | 07-Jun-2021 | 09:36
Izmene i dopune propisa u kome se pominje i zabrana fizičkog kažnjavanja dece, predložene pre više od tri godine, stajale su u fioci Ministarstva za rad i konačno poslate u Ministarstvo za demografiju

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona stihovi Duška Radovića „tucite svoju decu čim primetite da liče na vas" trebalo bi konačno da odu u zakonski zaborav. Iako su ove izmene i dopune zakona predložene pre više od tri godine, nije došlo do njihovih usvajanja – one su stajale u fioci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da bi nakon formiranja novog Ministarstva za demografiju ceo set porodičnopravne zaštite bio premešten u novoformirano ministarstvo, na čijem se čelu nalazi Ratko Dmitrović.
 


U programu rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju za 2021. godinu predviđen je rad na pripremi nacrta zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona. Polazne osnove zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona objavljene su na sajtu tog ministarstva, a u toku je postupak formiranja radne grupe, čiji je zadatak da izradi nacrt zakona. Radna grupa će biti formirana do 10. juna, u nju će biti delegirani predstavnici svih relevantnih ministarstava, predstavnici civilnog društva i eksperti, a očekuje se da bi republički poslanici trebalo da se izjasne o izmenama porodičnog nacrta u drugoj polovini godine.

Kako u razgovoru za Politiku objašnjava državna sekretarka Ministarka za demografiju Milka Milovanović Minić, osim zabrane fizičkog kažnjavanja, izmenama i dopunama zakona unosi se definicija deteta, zabrana sklapanja maloletničkih brakova, ukidanje produženja roditeljskog prava, ukidanje potpunog lišenja poslovne sposobnosti i zamena ograničenjem lišenja najduže na tri godine, ukidanje mogućnosti da bude usvojeno dete roditelja kome je ograničena poslovna sposobnost, ukidanje mogućnosti zaključenja sporazuma o usvojenju, definisanje najboljeg interesa deteta u sudskim postupcima, izdavanje naloga za uključivanje u psihosocijalni tretman ili specijalizovani program počinioca nasilja u porodici kao mere zaštite od nasilja u porodici.

Svesni da zabrana fizičkog kažnjavanja izaziva najveće interesovanje javnosti, u resornom ministarstvu objašnjavaju da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljstva ako je upotrebio vaspitnu ćušku, ali će roditelji ili usvojitelji morati da prođu edukaciju o nenasilnim metodama vaspitanja u okviru brojnih savetovališta i škola roditeljstva. Podsećanja radi, sadašnjim zakonom već je predviđeno (delimično) lišenje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.

Kako u razgovoru za naš list ističe psiholog Maja Antončić, cilj izmena Porodičnog zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

– Trebalo bi imati na umu da su roditelji u Srbiji prilično podeljeni u stavu da li bi država trebalo da se meša u „porodične stvari", pod kojima oni podrazumevaju i disciplinovanje deteta. S druge strane, polovina roditelja u našoj zemlji koristi fizičku disciplinu i vaspitnu ćuške prilikom disciplinovanja dece i upravo su oni ciljna grupa koju treba edukovati da postoje alternativne vaspitnoj ćuški. Brojna psihološka istraživanja svedoče da deca koja su bila žrtve nasilja u detinjstvu imaju sniženo samopoštovanje i samopouzdanje, slabiji uspeh u školi, problematičnije vršnjačke odnose i probleme u kasnijim emotivnim vezama – objašnjava psiholog.

– U odbranu roditelja ipak bi trebalo reći da nemaju svi očevi i majke ideju da detetu nanesu fizički i psihički bol, ako koriste prut kao metod disciplinovanja. Neki su taj model vaspitanja imali u sopstvenoj porodici, neki smatraju da roditelji imaju pravo da demonstriraju pravo jačega, a neki reaguju agresivno iz čistog straha za detetovu bezbednost, pa prebiju dete koje je istrčalo na prometnu ulicu zato što na taj način „ventiliraju" očaj kojim su preplavljeni jer su anticipirali najgori mogući scenario. Svima njima treba objasniti kako da reaguju u situaciji besa, očaja i straha – zaključuje Maja Antončić.
Komentari
0
Pošalji komentar
zJd u2K
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: