Jelena Micić je nominovana za prestižnu nagradu austrijskog državnog radija. Glasanje je krenulo!

Izvor: Niški portal | 04-Sep-2018 | 22:12

Jelena Micić nominovana je za prestižnu nagradu austrijskog državnog radija - Ö1 Talentstipendium Bildende Kunst,

a od 3.9.2018. je krenulo glasanje za kandidate.

U pitanju je nagrada austrijskog državnog radija Ö1 za likovnu umetnost (u vrednosti od 10.000 evra) za mlade umetničke talente Austrije.

Biće dodeljena jedna nagrada.

 

Možete glasati za Jelenu Micić na sledeći način:

ode se na stranicu: https://oe1.orf.at/artikel/650165, klikne se na sanduče.

Pojavi se automatski mejl, treba da se ukuca primalac mejla:   oe1.talentstipendium@orf.at i pošalje se mejl.

 

Jelena Micić

 

 

Jelena Micić
 
 
 
Rođena 1986. godine u Knjaževcu, Srbija.
Student završne godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beču na odseku za Tekstualnu skulpturu, mentor Heimo Zobernig.
Master-filozof i diplomirani filolog Skandinavskih jezika i književnosti Univerziteta u Beogradu.
Radila kao saradnik u nastavi na Akademiji likovnih umetnosti u Beču u klasi za Figurativno slikarstvo.
Trenutno pomaže Studentsku Uniju Akademije u odeljku sa socijalnu politiku i kao referent za finansijska pitanja.
Radi kao asistent u bečkoj galeriji „Raum mit Licht” za konceptualnu fotografiju.
 
Jedan od osnivača neformalne grupe UMETNIK*.
 
Stipendista „Švedskog Instituta” i Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.
Kao dobitnik stipendije „kültür gemma!” sarađuje sa IG Bildende Kunst u Beču na projektu uvođenja izložbenih honorara za umetnike u Austriji, kao i u pripremanju pregovora sa predstavnicima austrijskih državnih institucija.
 
Učestvovala na rezidencijalnim programima u Lincu, Austrija „Haus der Frau” i na „41. Jalovičkoj koloniji”.
 
Izabrane ko-kurirane izložbe: „EX - Experiment and Explore, Izbor fotografija iz fundusa Foto saveza Srbije” (SKC, Beograd, 2014), „BALKANIZACIJA” (Friday Exit, Beč, 2016) i „Spezialschule für Bildhauerei - Abgelegene Idylle in Prater?”  (XhibitE, Beč, 2019).
 
Izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
 
 
U najužem izboru za prestižnu nagradu „Ö1 Talentstipendium Bildende Kunst” - Nagradu Austrijskog Državnog radija Ö1 za likovne umetnosti.
 
(link sa finalistima je objavljen ove nedelje, a glasanje će trajati nedelju dana)
https://oe1.orf.at/talenteboerse (link sa finalistima od prošle godine)
 
 
Jelena Micić

 

Niški portal 1:

Jelena, nominovani ste za prestižnu nagradu za likovnu umetnost kao mladi umetnički talenat Austrije. Objasnite nam o čemu se radi. Velika je čast, zar ne?

Jelena:

U pitanju je nagrada austrijskog državnog radija Ö1 za likovnu umetnost, koja se dodeljuje jednom godišnje mladim umetničkim talentima Austrije. Organizator nagrade sarađuje sa četiri Univerziteta umetnosti u Austriji, a jedan od njih je i Akademija likovnih umetnosti na kojoj i sama studiram. Posebna komisija vrši predselekciju kandidata i predlaže ih za poslednji krug. Svaka od Akademija ima pravo da predloži 3 kandidata.

Poslednja runda se sastoji iz 2 dela: ONLINE GLASANJE i finalnog žiriranja. Kako sam prošle nedelje predala svoje radove na žiriranje, predstoji onlajn glasanje koje će biti otvoreno od 3. septembra, kada će biti i zvanično objavljena lista kandidata, a svaki od nas će biti predstavljen u vidu video-snimka.

Vrlo mi je draga ova nomincija jer je to moja prva velika mogućnost da promovišem svoj rad, što smatram vrlo bitnim budući da sam apsolvent i da planiram da se ozbiljno i profesionalno bavim poslom umetnika.

 

Niški portal 2 :

Jelena, student ste završne godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beču na odseku za Tekstualnu skulpturu, mentor Heimo Zobernig. Pojasnite nam šta je to Tekstualna skulptura, a šta je to Figurativno slikarstvo, a radili ste i kao saradnik u nastavi na Akademiji likovnih umetnosti u Beču u klasi za Figurativno slikarstvo.

Jelena:

Tekstualna skulptura i Figurativno slikarstvo su dva od nekoliko odseka na Akademiji. Naziv, kao i tematiku koju određena klasa razmatra određuje mentor. U mom slučaju je to Heimo Zobernig, jedan od vodećih austrijskih umetnika savremene umetnosti i predstavnik Austrije na Venecijanskom bijenalu 2015. godine. U klasi za (kon)tekstualnu skulpturu kao umetnički materijal se uzima sam kontekst izlagačkog prostora, gde je poseban akcenat stavljen na diskutovanje i odabir načina na koji je izložba postavljena, odnosno koje značenje to proizvodi.

Figurativno slikarsto je klasa gde je mentor finska umetnica Kirsi Mikkola, a gde je posebna pažnja usmerena ka klasičnijim oblicima slikarstva figura, odnosno objekata. Zanimljivo je i to što sama reč 'figurativno' može označavati kako metaforično, tako i životno prepoznatljivo. Sami radovi Mikkole su kolaži koji ne predstavljaju ništa konkretno postojeće u stvarnosti, već su šarolike apstraktne umetničke predstave.

 

Niški portal 3 :

Imate zvanje Master-filozof i diplomirani filolog Skandinavskih jezika i književnosti Univerziteta u Beogradu. Trenutno pomažete Studentsku Uniju Akademije u odeljku sa socijalnu politiku i kao referent ste aktivni za finansijska pitanja. Radite i kao asistent u bečkoj galeriji „Raum mit Licht” za konceptualnu fotografiju.
Impresivno zvuči sve ovo. Odkud veza, ili je i nema, između filologa i Akademije likovnih umetnosti?
I kako ste odlučili da odete za Beč?

Jelena:

U Beč sam otišla na studije likovnih umetnosti nakon završenih studija u Srbiji. Svoje interesovanje za jezike produbljujem interesovanjem za filozofiju jezika, ali i umetnost. Umetnost je uvek bila prisutna u mom životu, od najranije mladosti i to pre svega zahvaljujući popustljivoj učiteljici koja me je oslobađala fizičkog vaspitanja kako bih ostajala u učinonici da crtam.

Takođe, postoji čitava grana umetnosti koja je inspirisana raspravama u okviru analitičke filozofije, a deo rasprave je na neki način i produžena teorija umetnosti. Deo studija na Filološkom fakultetu podrazumevaju i studije književnosti i kulture. Na neki način je i samim izborom mentora na Akademiji interesovanje za odnos teksta i umetnosti aktuelno.

Poznavanje jezika mi je umnogome pomoglo ne samo da savladam nemački jezik, već i pri uređivanju publikacija, prevođenju i lektorisanju.

U Srbiji sam predavala švedski i norveški kao strani jezik u privatnim školama u Beogradu, gde sam naučila da iskomuniciram istu informaciju na više mogućih načina, koji bi odgovarao svakom pojedinom učeniku. Slično još uvek radim i pomažući studentima Akademije, bilo da su iz EU ili tzv. trećih zemalja u okviru Studentske Unije.

 

Jelena Micić Bojna Polja Anekumena

 

Niški portal 4 :

Da se vratimo na rad koji Vas predstavlja u nominacijama. Predstavljate se radom ”Bojna polja” i ”Bojne probe” i snimili ste video koji sve pokazuje. Pominjete bakino radničko odelo  (ona je radila u Ledi, Knjaževac). Šta je bio cilj i otkud inspiracija?
Kako da razumemo Vašu umetnost? Da li svojim radovima želite nešto da kažete, da poručite nešto?
Kako nastaje Vaša umetnost?

Jelena:

Radovi 'Bojna polja' i 'Bojne probe' se zasnivaju na igri reči koja samo bavljenje bojom prebacuje na plan bitke/borbe.

Instalacija "Bojna polja" je rad nastao sakupljanjem i ručnim spajanjem plastičnih mrežica koje su u Austriji mnogo prisutnije u prodavnicama nego u Srbiji. Iz mrežica se mogu iščitati određene informacije, npr. njihova boja određuje koji je proizvod unutra, pa je tako crni luk obično u narandžastim, limun u žutim, beli luk u roze, tikvice u zelenim, a šljive u plavim mrežicama. Veličina mrežice određuje količinu zapakovanog proizvoda (1kg, 2kg, pa i 25kg), dok sam materijal od koga je izrađena mrežica određuje da li je u pitanju bio proizvod (mrežica od konca) ili pak jeftini proizvod iz uvoza (plastična mrežica).

Takve spojene mrežice sam postavljala u prostor kao polu-providne zidove, a jedan od komentara koje sam dobila na svojoj izložbi u Domu omladine u Beogradu od strane dve starije gospođe je i činjenica da su one mogle da razgovaraju preko tih zidova, jer su to zidovi koji spajaju, a ne razdvajaju.

"Bojne probe" je najnovija serija slika gde pokušavam da postignem određenu ljubičasto-roze nijansu, a sama serija slika je niz bojnih eksperimenata. Ovom izložbom sam se prijavila na konkurs za jednu nišku galeriju i iskreno se nadam da će posetioci biti u prilici da vide rezultate moga istraživanja u Nišu u narednoj izlagačkoj sezoni.

Svojim radovima pokušavam da proizvodim iz jeftinog ili pak odbačenog materijala, ali uz veliki napor ili rad. Nemam problem sa identifikacijom umetnika i radnika, mislim da sam to pokazala noseći bakino ljubičasto radničko odelo.

 

Jelena Micić Bojna Polja Anekumena

 

Niški portal 5 :

Da li postoji razlika u procesu i načinu na koji se studira u Beogradu i Beču? Volimo da verujemo da je naš Univerzitet dobar, ali šta mu najviše zamerate, ako uopšte zamerate, ali ste ipak odlučili da odete u Beč?

Jelena:

Nažalost, nisam studirala umetnost u Srbiji, pa je teško upoređivati. Veoma poštujem znanje koje sam stekla na Univerzitetu u Beogradu, kako na Filološkom, tako i na Filozofskom fakultetu. Nažalost, nije problem Univerzitet, već tržište rada. Jedina razlika koju primećujem, a koja naš sistem obrazovanja čini autoritativnim (što se u ovom slučaju ne mora nužno poistovetiti sa lošim) je to što je izbor predmeta na Akademiji likovnih umetnosti u potpunosti prepušten samom studentu, koji se na osnovu svojih interesovanja može pre svega informisati o najrazličitijim temama, ali jedino sopstvenom inicijativnom udubiti u određenu oblast.

 

Jelena Micić Bojna Polja Anekumena

 

Niški portal 6 :

Kako Niški portal može da pomogne u procesu online glasanja, a bilo bi nam zadovoljstvo?

Na sajtu Austrijskog državnog radija je objavljen link preko koga ćete moći da pogledate moje prestavljanje i direktno utičete na odluku žirija glasanjem.

Pozivam vas da podržite svog omiljenog kandidata.

 

Niški portal  :

Biće nam zadovoljstvo!

Možete glasati za Jelenu Micić na sledeći način:

ode se na stranicu: https://oe1.orf.at/artikel/650165, klikne se na sanduče.

Pojavi se automatski mejl, treba da se ukuca primalac mejla:   oe1.talentstipendium@orf.at    i pošalje se mejl.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
mFn Ybw
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: