KC Niš: Šta treba da znamo o EPIDURALU i kako do njega u Kliničkom

Izvor: www.kcnis.rs | 09-Sep-2018 | 01:01

Obaveštenje za trudnice - EPIDURAL

 

 


Anesteziolozi Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Niš, Odeljenja za anesteziju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, nastoje da, u skladu sa objektivnim mogućnostima, što većem broju porodilja obezbede besplatno izvođenje epiduralne analgezije tokom njihovog porođaja (ako bi one to želele).

Šta treba da znate:


Epiduralna analgezija je jedan od načina za smanjenje bolova prilikom porođaja prilikom kojeg se anestezira samo deo tela, dok je žena budna i svesna svega.

Epiduralna analgezija – šta je dobro?


-Epiduralna analgezija je trenutno najefikasniji način obezboljavanja porođaja.

-Ublažavanjem jačine bola sprečava se veliki (nekada i opasan) skok krvnog pritiska, rasterećuje se srce, šire krvni sudovi, poboljšava
prokrvljenost posteljice, što je dobro i za majku i za bebu.

-Materične kontrakcije postaju svrsishodnije i efikasnije, što može skratiti trajanje porođaja.

-Ako se ispostavi da se porođaj mora završiti carskim rezom, kroz već postavljeni kateter za epiduralnu analgeziju se može dati anestetik i za operaciju, pa time izbeći opšta anestezija.

 

 

 

Epiduralna analgezija - šta je rizično?


Pored neospornih prednosti, epiduralna analgezija, kao i svaka intervencija, nosi rizik od blažih ili ozbiljnijih nuzefekata i komplikacija sa kojima porodilja treba biti upoznata pre no što da svoj potpisani pristanak za izvođenje ove procedure.

Komplikacije epiduralne analgezije mogu biti mučnina, povraćanje, svrab, drhtavica, povišena temperatura, otežano mokrenje, bol u leđima, višednevne (pa i višemesečne) jake glavobolje, usporenje rada srca i značajniji pad krvnog pritiska (nepovoljno za srce i mozak majke, kao i za bebu), alergijska reakcija na anestetik, kardiotoksično dejstvo anestetika, srčani zastoj, infekcije(apsces, meningitis), prolazna ili trajna oštećenja nerava karličnog predela i nogu, stvaranje hematoma u krsnom predelu kičme sa posledičnom oduzetošću
(paralizom) nogu. Procenjen rizik od nekih komplikacija, koji daje internacionalno udruženje akušerskih anesteziologa (OAA), možete videti u tabeli (link).

 

Epiduralna analgezija – kako se izvodi?


-Pre davanja epiduralne analgezije potrebno je postaviti intravensku kanilu, kroz koju će porodilja primati infuziju tokom porođaja.

-Porodilja sedi ili leži na boku na porođajnom stolu.

-Anesteziolog dezinfikuje krsno područje porodilje i daje lokalnu anesteziju. između krsnih kičmenih pršljenova

-Kroz anestezirano mesto se uvodi igla do epiduralnog prostora i kroz iglu provlači epiduralni kateter, izuzetno tanka cevčica, kroz koju će se ubrizgavati anestetik.

- Po lepljenju katetera porodilja se vraća u ležeći (leđni) položaj. Ceo postupak traje približno 20 minuta i još 20 minuta je potrebno da
anestezija počne da deluje. Treba znati da se može desiti da se obezboli samo jedna strana tela ili da anestezija ne uspe. U tom slučaju se postupak može ponoviti.

 

Kako do epiduralne analgezije u Kliničkom centru Niš?


Trudnice zainteresovane za obezboljavanje porođaja treba da prethodno prođu anesteziološki pregled i konsultacije u anesteziološkoj ambulanti. Pred kraj trudnoće, sa uputom za anesteziologa, koji dobijate u Domu zdravlja Niš, i sa krvnom slikom (i skriningom koagulacije) ne starijom od nedelju dana, možete u prepodnevnim satima (bez zakazivanja) doći na anesteziološki pregled u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Niš, utorkom i četvrtkom od 10 – 12 časova.

U ambulanti će anesteziolog proceniti Vaše opšte zdravstveno stanje i na osnovu tog pregleda i laboratorijskih nalaza utvrditi da li je epiduralnu analgeziju moguće uraditi ili postoje kontraindikacije za izvođenje ove metode. U razgovoru sa anesteziologom možete razrešiti sve eventualne dileme koje imate u vezi sa obezboljavanjem porođaja. Na osnovu povoljnog izveštaja anesteziologa biste mogli da dobijete epiduralnu analgeziju kada se budete porađali.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
Twc PrV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: