Kivi je borac protiv mnogih bolesti, plus jača imunitet

Izvor: Niški portal | 11-Nov-2021 | 09:46
Vreme jeseni i zime nosi uvek rizik od prehlade, a u zdrave namirnice koje su pune vitamina C i značajne za borbu organizma protiv bolesti, prehlada i gripa spada i kivi.

Kivi je voćka kiselkastog ukusa, puna blagodeti za ljudsko zdravlje. Pun je vitamina C, K i E, ali i folata i kalijuma. Obiluje antioksidansima i odličan je izvor vlakana. Sitne semenke kivija jestive su, kao i kora, iako je većina ljudi ljušti i baca.Nutricionisti ali i lekari tvrde da postoji bar pet razloga zbog kojih bi trebalo konzumirati ovo voće naročito u jesenjem i zimskom periodu.
 

1. Jača imuni sistem

Ova voćka puna je vitamina C koji ima važnu ulogu u jačanju imunog sistema. Neki nutricionisti tvrde da svakodnevno konzumiranje kivija u zimskom periodu snižava rizik od prehlade i gripa, naročito kod dece i starijih od 65 godina.

2. Poboljšava varenje

Pošto sadrži puno vlakana, kivi je odlično voće za poboljšanje za varenje. On sadrži i enzim pod nazivom aktinidain, koji pomaže u razgradnju proteina, što ga čini poželjnim u ishrani.

3. Saveznik dobrog vida

Makularna degeneracija vodeći je uzrok gubitka vida, a kivi može da ima važnu ulogu u sprečavanju iste. Oftalmolozi i nutricionisti su skloni da tvrde da tri kivija dnevno snižavaju rizik od makularne degeneracije za čak 36 odsto. Veruje se da su za to zadužena jedinjenja zeaksantin i lutein iz kivija.

4. Borac protiv mnogih bolesti

Oksidativni stres može biti uzrok oštećenja DNK, što može da odvede u razne zdravstvene probleme. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, naučnici veruju da redovno unošenje kivija u ishranu može da snizi nivo ili rizik od oksidativnog stresa. Pored toga pripisuju mu i čudesna svojstva kod snižavanja krvnog pritiska.

5. Snižava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka

Za ovu voćku važi verovanje da pored toga što utiče na regulaciju krvnog pritiska pomaže i u smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka. Studija sprovedena na Univerzitetu Oslo pokazale su da konzumiranje dva kivija dnevno značajno snižavaju rizik od tromba, ali i smanjuju količinu masnoće u krvi.

Redovno konzumiranje kivija, pokazala je ista norveška studija, može da spreči bolesti povezane sa visokim krvnim pritiskom poput moždanog ili srčanog udara.

Kivi je voćka koja je bezbedna za konzumiranje što se tiče većine ljudi. Izuzetak su osobe koje imaju alergijske reakcije na neku od supstanci koje kivi sadrži.

U veoma retkim slučajevima, kivi može da uspori zgrušavanje krvi i tako podstakne krvarenje, pa se ne preporučuje ljudima koji pate od nekog poremećaja krvi ili bi trebalo da imaju neku operaciju u bližoj budućnosti.

Nutricionisti preporučuju da je kivi najbolje jesti svež ili ga dodavati u smuti. Kako navode u zavisnosti od godina i zdravstvenog stanja jedan do tri kivija dnevno uglavnom su dovoljna za snabdevanje organizma važnim nutrijentima.
Komentari
0
Pošalji komentar
L0r Wcr
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: