Knjigu profesorke iz Srbije objavilo Američko matematičko društvo

Izvor: Niški portal | 12-Sep-2022 | 00:40
Profesorka Dragana Cvetković Ilić iz Niša jedna je od naših najuspešnijih matematičara. Poslednja u nizu potvrda za rad i stručnost je i knjiga koju je objavilo Američko matematičko društvo.

Iza nje puno rada i nekoliko značajnih priznanja. Bila je najbolji matematičar mlađi od četrdeset godina i prva je dobitnica nagrade Uneska za žene u nauci. Od 2020. je članica borda direktora Društva za linearnu algebru sa sedištem a nedavno je u Americi objavila i stručnu monografiju .

„Prođe se jedna veoma oštra selekcija, veliki broj recenzija, proces je trajao, znači samo pisanje udžbenika možda je bilo sedam-osam godina, a posle toga taj proces recenzije sve dok se nije došlo do štampanog izdanja otprilike oko godinu dana", objašnjava prof. dr Dragana Cvetković Ilić,  sa PMF-a u Nišu.
 


Matematiku kao životno opredeljenje izabrala je u gimnaziji koju je, kao talentovani učenik,  završila za tri godine kao i Prorodno matematički fakultet na kome radi kao redovni profesor a često je angažovana i na inostranim univerzitetima.Tim joj je žalije kaže što interesi+vanje mladih za matematiku opada.
„Deca misle da je eventualno moguće kad završite matematiku da radite u srednjoj školi ali svakako ne, matematićari imaju svoje mesto na berzama, u bankama imaju jako ozbiljne pozicije tako da je spektar zanimanja mnogo širi od onog što deca misle", ističe ova profesorka matematike.
Matematičar je bio i Draganin tata i za nju je to više od nauke.

„Prosto se više bavite analizom, razmišljatze da li je to logično i da li je to zaista ono što treba da se desi. Možda ste malo u životu oprezniji u svemu, kada ste matematičar", dodaje profesorka.

Dragana uskoro putuje u Kuvajt gde će držati predavanja u narednom semestru a u tome kao i uvek do sada , ima podršku  svoje porodice - supruga i dve kćerke.
Komentari
0
Pošalji komentar
Yqk vQB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: