Učenička kompanija Gimnazije "Bora Stanković" najbolja u Jugoistočnoj Srbiji

Izvor: Niški portal | 07-Mar-2019 | 13:00

Gimnazija "Bora Stanković" pobednik Regionalnog takmičenja učeničkih kompanija za Jugoistočnu Srbiju.

 

Tengen Systems, Gimnazija “Bora Stanković”, NIŠ - Izrada sistema koji automatizuje organizaciju turnira i takmičenja

Mentor, profesor geografije Ana Ivić Veljković, koja je stručne kvalifikacije iz oblasti učeničkog preduzetništva stekla pohađajući obuke i seminare koje su organizovala Dostignuća mladih Srbije

 

 

Pobednička učenička kompnija Tengen System iz Gimnazije "Bora Stanković" iz Niša  bavi se izradom sistema koji automatizuje organizaciju turnira i takmičenja i upravo su ovaj sistem prikazali na takmičenju.

„Bavimo se optimizacijom turnira misaonih igara kao što su šah i go, a uz to pokazujemo i misaonu igru go” kaže Nikola Ilić, a uz njega ovaj posao rade i Kristina Živković, David Vujić, Jovana Stojanović i Nikola Mitrović.

 

 

Drugo mesto pripalo je ekipi “ Apiramid”, iz srednje škole “Nikola Tesla”iz  Boljevca koji su proizveli i prikazali  magnetne kuglice za opuštanje.

Treće mesto zauzela je  ekipa “ SIzaRD” iz Umetničke škole Niš koji proizvode senzorne igračke namenjene razvoju dece.

"Man’s Breakthroughs" iz Tehničke škole “Rade Metalac”, iz Leskovca, koji se bave proizvodnjom zaštitnog elementa za automobile koji apsorbuje udare pri parkiranju, osvojili su četvrto mesto.

Prve četiri kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u Novom Sadu, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd).

 

U Roda centru u Nišu održano je Regionalno takmičenje učeničkih kompanija na kome je 34 srednjoškolska tima iz jugoistočne Srbije – Boljevca, Niša, Leskovca, Zaječara, Pirota, Knjaževca, Svrljiga, Bora, Vlasotinca, Žitorađa, Aleksinca i Prokuplja, ponudilo svoje proizvode i usluge široj javnosti, dok su članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude. (PDF Opis kompanija)

Regionalna takmičenja učeničkih kompanija su sajamskog karaktera, svaki tim dobija štand u tržnom centru i zauzima svoju poziciju predstavljajuću proizvode i usluge koje su učenici razvili u tekućoj školskoj godini. Pored sajamskog predstavljanja, timovi prilažu kompanijski izveštaj koji je ujedno i prvi susret članova žirija sa učeničkom kompanijom. Jedan tim na takmičenju predstavlja 5 učenika i nastavnik mentor.

 

O takmičenju:

Kao i prethodnih godina program Učenička kompanija nalazi se na zvaničnom Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom Smotra učeničkih kompanija Srbije u školskoj 2018/2019. godini. 

PREDSTAVLJANJE KOMPANIJE TOKOM SAJMA

–          Izgled i uređenje štanda
–          Originalnost proizvoda/usluge
–          Timski duh
–          Prodajne veštine i nivo znanja i proizvodu/usluzi
–          Jedinstvenost ponude

KOMPANIJSKI IZVEŠTAJ

–          Jasnoća i razumljivost izveštaja
–          Kvalitet razrade performansi izveštaja (marketing, finansije i drugo)
–          Demonstracija stečenih znanja
–          Potencijal kompanije za realizaciju budućih aktivnosti

Na svakom regionalnom takmičenju žiri će izabrati 4 najbolje učeničke kompanije iz tog dela Srbije koje će se direktno plasirati na Nacionalno takmičenje koje će biti održano od 19. do 21. maja u Novom Sadu, evropskoj prestonici mladih u 2019. godini.

 

Ceger Company - Gimnazija “Bora Stanković”, NIŠ Proizvodnja biorazgradivih torbi

 

eTent Gimnazija “Bora Stanković”, NIŠ Proizvodnja šatora napravljenih od recikliranih plastičnih kesa

 

Preduzetnička sekcija Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša

O sekciji:
Preduzetnička sekcija Gimnazije „Bora Stanković“ je osnovana školske 2011/12. godine. Pokretač i mentor sekcije je profesor geografije Ana Veljković, koja je stručne kvalifikacije iz oblasti učeničkog preduzetništva stekla pohađajući obuke i seminare koje su organizovala Dostignuća mladih Srbije, organizacija koja deluje u 121 zemlji sveta a čija je misija podsticanje preduzetništva kod mladih. Preduzetnička sekcija Gimnazije „Bora Stanković“ od samog osnivanja ima uspešnu sardnju sa ovom organizacijom.
Svake školske godine, početku rada sekcije prethodi selekcija polaznika koja se obavlja testiranjem i razgovorom sa učenicima koji su se prijavili za rad u njoj. Sledi međusobno upoznavanje polaznika sekcije i formiranje timova iz kojih će u narednom koraku nastati učeničke kompanije. Kompanije nastaju nakon što timovi predstave svoje poslovne ideje koje će pre svega samostalno razvijati i ostvariti. Pomoć u radu im pružaju mentor sekcije i mentori koje im dodenjuju Dostignuća mladih Srbije. Radeći na razvoju proizvoda i kompanije, učenici razvijaju svoju inventivnost ali pre svega uče tehnike i veštine koje su potrebne kako bi uspešno ostvarili svoje poslovne ideje (pisanje biznis plana, izrada SVOT analiza, timski rad, veštine komunikacije i prezentacije, itd.).
Članovi sekcije učestvuju na takmičenjima iz tri oblasti: poslovni izazov, socijalno preduzetništvo i učeničke kompanije. Takmičenje učeničkih kompanija je uvršteno u godišnji kalendar takmičenja Ministarstva prosvete i obrazovanja. Nivoi na kojima se organizuju takmičenja su: regionalni, državni, balkanski, evropski i svetski. Prvi nastup članovi sekcije imali su na takmičenju u organizaciji Bankarske akademije iz Beograda. U narednom periodu usledila su učešća na takmičenjima u organizaciji Dostignuća mladih Srbije na kojima su članovi sekcije ostvarile značajne rezultate:
Kompanija „Grin grafiti“ (Green Graffiti) – prvo mesto na državnom takmičenju učeničkih kompanija 2015. godine i plasman na evropsko takmičenje u Berlinu.
Aleksandar Petrović – proglašen za jednog od pet najbonjih mladih evropskih lidera na evropskom takmičenju u Berlinu.
Kompanija „Sošl grin“ (Social Green) – drugo mesto na državnom takmičenju iz oblasti socijalnog preduzetnišva 2013 godine.
Kompanija „Ergo buk“ (Ergo Book) – specijalna nagrada za kompaniju sa najboljom upotrebom informacionih tehnologiji u marketingu na državnom takmičenju učeničkih kompanija 2016 godine.
Pored toga zapažen nastup je imala kompanija „Bagz-of“ (Bugz-Off) čiji proizvod je kupila njegova ekselencija, gospodin Majkl Kirbi, tadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Moto:
Inventivnost – znanje – rad – uspeh

Misija:
Preduzetnička sekcija Gimnazije „Bora Stanković“ radi na širenju ideje preduzetništva među svojim učenicima kao budućim nosiocima društvenog, ekonomskog i privrednog razvoja naše domovine.

Vizija:
Stalnom primenom novih znanja, veština i primera dobre prakse kako iz oblasti preduzetništva tako iz srodnih oblasti, preduzetnčka sekcija Gimnazije „Bora Stanković“ teži da odgoji učeničke kompanije koje će, kada se budu stvorili povoljni društveni uslovi, biti sposobne da samostalno posluju prema tržišnim principima.

Ciljevi:
Obuka, osposobljavanje i ohrabrivanje učenika za pokretanje sopstvenog preduzeća, samozapošljavanje i rad u privrednom ambijentu.
Naučiti učenike-preduzetnike da uspeh pre svega zavisi od njihovog rada, upornosti i invetivnosti.
Održavanje tradicije zapaženih rezultata na takmičenjima iz oblasti preduzetništva.

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
U2d 4kY
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: