Kreativnošću do povećane pažnje učesnika u saobraćaju

Izvor: Niški portal | 15-Sep-2022 | 23:03

Povećati bezbednost svih učesnika u saobraćaju i stvoriti više prostora za kretanje bez prepreka za decu, osobe sa invaliditetom i bicikliste, promeniti loše navike u kreatnju i učiniti da kreatnje gradom bude održivo i lako za sve, tek su neki od ciljeva sa kojima i ove godine ulazimo u Evropsku nedelju mobilnosti. Ove godine, naše glavne poruke iskazane su kroz slogane Bolja povezanost i Krećimo se kvalitetnije! Kako bi ove poruke na jednostavan i efikasan način preneli do svih učesnika u saobraćaju i obezbedili da one traju u javnom prostoru, u ovoj Evropskoj nedelji mobilnosti, odlučili smo se za kreativan i umetnički pristup problemu saobraćaja. 

U saradnji sa Gradom Nišom i Udruženjem mladih umetnika „Artef", u petak 16. septembra i utorak 20. septembra, organizovaćemo oslikavanje pešačkih prelaza na lokacijama platoa ispred Dečije biblioteke na Sinđelićevom trgu i pešačkog prelaza ispred Saborne crkve u Prijezdinoj ulici.

Intervencija u prostoru kao umetnički izraz daje veliku mogućnost za animiranje i skreatnje pažnje. Ideja uličnog grafita ispred Dečije biblioteke je da se oslika bezbedonosni pešački koridor koji sadrži kulturološke i ekološke. Nazvan Tok znanja, ovaj ulični grafit je umetnički putokaz prikazan slikom na asfaltu čije je idejno rešenje u skladu sa postojećim vizuelnim rešenjem na zidovim Dečije biblioteke. Doprinos ovog vizuelnog rešenja je iscrtavanje putokaza radi bezbednog izlaska iz Biblioteke do parka pre svega za decu korisnike, ali i sve prolaznike. Odatle i naziv Tok znanja koji sugeriše i predstavlja polet pri učenju, igri, mašti, želji za novim saznanjima.

U saradnji sa Dečijom bibliotekom, na ovom prostoru će u petak 16. septembra, od 10 do 13 časova biti realizovana radionica za decu koja će biti i prilika da se obeleži značajan jubilej biblioteke, njen 75. rođendan.

Najmlađi će imati priliku da se priključe i kreativnoj radionici crtanja na asfaltu „Street Play" koja će se desiti 20. septembra na lokaciji ispred Saborne crkve u Prijezdinoj ulici. Na istom mestu, umetnice Nevena Stefanović i Jana Milošević Mitrovska iz Udruženja mladih umetnika „Artef" realizovaće svoj projekat Kulturološka zebra, kreativno oslikan pešački prelaz koji ima za cilj da doprinese poboljšanju vidljivosti pešačkog prelaza, koji zbog svoje lokacije i neposredne blizine crkve i osnovne škole ima veliku frekvenciju saobraćaja. Sam ulični grafit sadržaće etnološke elemente koji u kombinaciji sa modernim rešenjima apstrakovanih elemenata iz narodne nošnje, ćilima i obližnjeg antičkog nalazišta Medijana na uspešan način spajaju moderno i tradicionalno na gradskoj lokaciji koja i sama poseduje elemente ovakvog urbanističkog i argitektonskog susreta.

Kreativno obeležavanje prelaza doprineće bezbednosti učesnika u saobraćaju kroz njihovu povećanu pažnju na sam prelaz iostale učesnike u saobraćaju. 

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Komentari
0
Pošalji komentar
GRU 7IE
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: