Mesto koje leči i podmlađuje: Kupatilo ,,Amam'' gde se kupao knez Miloš

Izvor: Niški portal | 03-Oct-2022 | 06:22
Čuveno tursko kupatilo, danas kupatilo Park, takozvani Amam, je izgrađeno još za vreme Turaka u XV veku, na temeljima koji potiču iz vremena vladavine Rimljana na ovim prostorima.

Ono je čak tri puta renovirano, ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države. Smešteno je u centru Sokobanje a prvi put ga je obnovio knez Miloš Obrenović koji je često boravio ovde.
 
 
Posebno mesto u Amamu zauzima Miloševa kada, do koje je srpski knez dolazio podzemnim hodnicima iz svog konaka, smeštenog preko puta.
 
 
Kada je knez Miloš Obrenović obnovio ovo kupatilo, onda je on poslao svog zastavnika, izaslanika Lazarevića, kao prvog banjskog gosta na lečenje u Sokobanji i to vreme se uzima kao početak zdravstvenog turizma ovde.
 
Miloš Obrenović je imenovao i svog lekara koga je poslao u Sokobanju i time je zdravstveni turizam krenuo na temeljima ovog kupatila.


- Amamom upravlja Specijalna bolnica "Sokobanja" i deo je naše Wellness ponude koju mogu koristiti svi posetioci banje. Tu svi gosti mogu uživati u kupanju u termalnoj vodi u bazenima i kadama, boraviti u originalnoj Miloševoj kadi, probati razne vrste masaža i kozmetičke tretmane. Korišćenje naših usluga u Amamu leči i podmlađuje, izjavila je direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ''Sokobanja'' dr Vesna Milanović.
 


Prema direktorkinim rečima i vi se možete kupati u kadi gde se kupao Miloš Obrenović i u bazenu u kome se kupala poznata glumica Katarina Radivojević, Zona Zamfirova gde su snimljenje scene u istoimenom filmu.

Osim ovoga, tu je i inhalatorijum – isparenja gasa radona koji pomaže pri lečenju bolesti disajnih organa kako kod odraslih, tako i kod dece jer se Specijalna bolnica ,,Sokobanja'' bavi lečenjem i rehabilitacijom dece i odraslih.


- Inhalacija mineralnom vodom dobra je kako za osobe sa disajnim tegobama tako i za zdrave osobe u cilju prevencije respiratornih oboljenja. Specijalna bolnica „Sokobanja" svim gostima banje nudi različite wellness i fitness programe sa ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja. Wellness program u Amamu se preporučuje osobama koje pate od hroničnog stresa, kao i svima koji jednostavno žele da poprave svoje zdravlje, ili da se opuste i uživaju u čarima Amama kao što je uživao knez Miloš, navodi dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja''.


Inhaliranjem u Amamu se u organizam preko radioaktivne pare unose: jod koji deluje na štitnu žlezdu, brom koji utiče na nerve, sulfid do zglobova i radon do žlezdi, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma i njihove eliminacije najčešće iskašljavanjem.


- Ovi lekoviti izvori i inhalatorijum vekovima okrepljuju dušu i telo, relaksiraju i opuštaju od svakodnevnog stresa i napetosti kojima je naš organizam izložen i jačaju imunitet. Zato svi koji posete Sokobanju trebaju da posete Amam, kaže dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice ,,Sokobanja''.


Amam predstavlja centralno banjsko kupatilo sa dva lekovita izvora i inhalatorijumom: Izvor Sv. Arhanđel – temperature 43 °C i Izvor Preobraženje – temperature od 43°C do 53°C. Ovde možete izlečiti razni tipove reumatizma, postraumastska stanja i stanja nakon povreda.
 
 
- Ako vam se slučajno učini da ste već videli takvo kupatilo – setite se onog iz filma Zona Zamfirova. Određene scene iz filma su snimane baš ovde u Amam, što mu dodatno daje vrednost i čar nekog prošlog vremena. Danas je ovo jedino funkcionalno tursko kupatilo u našoj zemlji. Ovde možete uživati u raskošnim kraljevskim bazenima i učiniti nešto dobro za svoj organizam i telo, za sebe jednostavno,  zato svako ko dolazi u Sokobanju treba da poseti Amam koji ima i istorijsku vrednost, i da uživa u paleti naših usluga koje nudimo, izjavila je Milena Đorđević, pomoćnik direktora za ne medicinske poslove u Specijalnoj bolnici ,,Sokobanja''.

 

 
Ona je naglasila da se Specijalna bolnica ,,Sokobanja''  trudi da svim gostima banje omogući razne popuste i pogodnosti za korišćenje bogate palete usluga i da će sa time kako kaže nastaviti i na dalje uz unapređenje usluga.
 
Pri obnavljanju amama, knez Miloš je naručio i izgradnju sopstvene kade, odakle je, kako kažu istoričari, opuštajući se u vodi kroz poseban prozorčić posmatrao i birao omiljene kupačice. 
 
Kada svojim autentičnim izgledom privlači pažnju posetioca, pe je nezamislivo da neko poseti Sokobanju a da se ne okupa u kadi gde se kupao knez i ne uživa u masažama.
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
TgY bvc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: