(Kamenko M. Marković) LUJ GALE- VELIKAN BELGIJSKOG ROMANTIZMA

Izvor: Niški portal | 21-Jun-2022 | 00:43
Napoleonova vladavina u Belgiji negativno je uticala na ekonomski i kulturni razvoj zemlje, jer je u tom periodu svaki umetnički život bio sputan. Zemlja se počela lagano oporavljati posle 1815. godine, a ekonomski  procvat doživela je posle odvajanja Belgije od Holandije 1830. godine. Tek tada je započeo puni procvat  svih  grana  likovne  umetnosti. Belgija se ubrzo pridružila romantizmu koji se javio u francuskoj umetnosti i literaturi. Rodonačelnik slikarske škole romantizma u Belgiji bio je Gistav Vapers (1808-1874). Godine 1830. on je izložio sliku “Požrtvovanje lajdenskog predsednika opštine” u kojoj je jasno manifestovao novi duh. Vapersu su dolazili učenici sa svih strana i romantičarski stil proširio se po celoj zemlji. To je bilo doba obrade istorijskih motiva velikog formata. U ovom pokretu je velika novost i to što se slikarstvo mnogo više približilo savremenim društvenim zbivanjima i u tome nije više miran posmatrač već je često borbeno pa čak i revolucionarno.
 
Glavni predstavnik slikarske škole romantizma, u isto vreme njen najveći i najplodniji umetnik,  jeste Luj Gale (1810-1887).
  
Gale  je  započeo  karijeru kao pomoćnik jednog advokata ali je navečer pohadjao  umetničku školu. Godine 1832. naslikao je kompoziciju “Cezarev  dinar” koja mu je donela veliki uspeh. Nedugo zatim, otišao je u Antverpen  na   Akademiju likovnih umetnosti. Gale  je bio izraziti romantičar. On je slikao istorijske motive ili scene iz svakodnevnog života, vešto komponovane, prožete sentimentalnim efektima u pogledu motiva, a kontrastima svetlog i tamnog u pogledu  stila.  
Slikar, grafičar i akverilista, Gale je bio  odličan  i kao portretista. Slike koje su ga učinile poznatim: „Abdikacija Karla V“,  „Odsečene glave“,  “Vargasova zakletva”, ”Alegorija rata”, “Alegorija mira”, ”Umetnikova žena i kći”, “Ciganka s dvoje dece”. 
 
Gale-ciganka s dvoje dece
 
    
Njegova najpoznatija slika “Abdikacija Karla V”, izlagana je u brojnim  zapadnoevropskim prestonicama kao dostignuće belgijskog slikarstva sredine devetnaestog veka. Platno je, pored bučne slave, slikaru donelo i Orden Legije časti.
 
Težnja za što istinitijim prikazivanjem, za isticanjem kolorita i kolorističkom  harmonijom učinila je snažan utisak na nemačke slikare kada su  Galeove slike  bile izložene u Nemačkoj 1842. godine. Tada su se počeli uvidjati nedostaci minhenskog istorijskog slikarstva u kome je dominirao crtež. Postalo je jasno da napredak slikarstva umnogome zavisi od tehničkog znanja, od poznavanja boje, što  su mogli da pruže samo Pariz i Anvers.  Otada su ovi centri bili više posećivani  od  strane mladih nemačkih slikara. Odjek takvog  interesovanja došao je i do naših  zemalja. Jedan od srpskih  slikara kome je Luj Gale poslužio kao uzor bio je Djura Jakšić. Pa ipak, i pored njegove slave, Gale je bio  bliži Polu  Delarošu nego Eženu Delakrou.
Komentari
0
Pošalji komentar
v3b woW
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: