Letnja eko škola upoznaj Srbiju: Proleće i jesen sa učenicima i nastavnicima u prirodi

Izvor: Niski portal | 11-Jan-2023 | 09:52

Letnja eko škola se organizuje od 2013. godine, sa BLAGOSLOVOM episkopa Niške Eparhije, gde je ukupno učestvovalo 3929 učenika i nastavnika, navode iz Istraživačke stanice Jelašnica.

Istraživačka stanica Jelašnica je udruženje koje se nalazi u mikrorejonu Jelašnica. Ove godine je Istraživačka stanica Jelašnica realizovala projekat "Letnja eko škola – upoznaj Srbiju" u periodu od juna do novembra, sa ukupno 11 izleta sa terenskim radom, gde je učestvovalo 35 profesora - predavača i  469 učenika, ukupno 504 učesnika.

"Obišli smo: Park prirode Stara planina - selo Rsovci (manastir Sv. Ilija, crkva u pećini Sv. Petra i Pavla sa monaškom, pećinama i grobljem kao i freskom Isusa Mladenca) - selo Visočka Ržana (manastir Sv. Bogorodice, tragovi praistorije, kuće i krovovi ozidani od kamena i ploča) – selo Slavinje – Slavinjsko grlo - izvor Jelovičko Vrelo (najveći kraški izvor istočne Srbije, ušća Dojkinačke i Jelovičke reke). Obišli smo: manastire u Đunisu (Sv. Roman i Sv. Bogorodica), Rusku crkvu Sv. Trojice u Gornjem Adrovcu i Ribarsku Banju; u Kruševcu Crkvu Lazarica i kod Trstenika Manastir Ljubostinja i Vrnjačku Banju;  Manastir Ravanica (kod Ćuprije), Manastir Sv. Bogorodica u Lešju i Manastir Sv. Petka Izvorska u Izvoru; Manastir Kondželj (kod Beloljina) Arheološko neolitski park Pločnik, u Kuršumliji  Manastir Sv. Nikola (zadužbina Stefana Nemanje), Đavolju Varoš i Prolom Banju", ponosno navodi Ljubisav Stojanović, prof.geografije koji je i glavni organizator obilazaka, ali se nalazi i na čelu Udruženja. 

 

Jelašnička klisura, OŠ "Ivo Andrić" i "Kralj Petar I"

 

Gor. Adrovac - Ruska crkva, OŠ "Njegoš" i "Dositej Obradović"


    
"Istraživačka stanica realizuje Obrazovno ekološko rekreativni program za učenike i studente i aktivnosti sa izletima i terenskim radom u okolini Niša. U toku 2012 - 2022. god. organizovana su 84 predavanja u niškim OŠ i SŠ. Stanica je realizovala 72 izleta gde je učestvovalo 4157 učenika i nastavnika. Projekat je realizovan u okolini Niša sa 407 – učenika i nastavnika u mestima: Sićevo, Koritnjak, Prosek, Manastir i Jelašnica. Obišli smo parkove prirode: Jelašničku i Sićevačku klisuru, Suvu planinu (Kunovička površ – Kusača i manastire: Sv. Nikola i Sv. Bogorodica Sićevačka)", dalje navodi profesor Stojanović.                                                                                                            

U okviru Obrazovnog programa Istraživačka stanica Jelašnica održana su i predavanja u školama u Nišu, Jelašnici, Sićevu i Niškoj Banji uz učešće 379 učenika i nastavnika. Realizovana je Mala škola slikarstva za učenike u Jelašničkoj klisura i OŠ u Proseku uz učešće 188 učenika i nastavnika, brojni učesnici, čak njih 1478.

 

     Lešje - Manastir Sv. Bogorodica, OŠ "Branko Miljković" Niš

 

Đunis Manastir Sv. Bogorodica, OŠ "Branko Miljković"
     

Stanica sarađuje u svojim aktivnostima i sa PMF – katedra za geografiju, biologiju i ekologiju, Međunarodnom asocijacijom za urbanu ekologiju Ekoman, niškim gimnazijama i 18 osnovnih škola, kažu nam iz Istraživačke stanice Jelašnica.

Iz Istraživačke stanice Jelašnica pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže. Planova je puno, organizovanih izleta takođe, a rekreacije i druženja u prirodnom okruženju, uvek preporučeno i nikada previše.

Komentari
0
Pošalji komentar
viL mSo
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: