(Kamenko M. Marković) MORIS KENTEN DE LA TUR – MAJSTOR PORTRETA NASLIKANIH PASTELOM

Izvor: Niški portal | 19-Apr-2022 | 10:58
U Francuskoj, u XVIII veku portretska umetnost se razvija ne samo kvantitativno, što se vidi po porastu broja portreta koji se izlažu u Salonu, već je vidljiv i napor portretista da za portret pronadju neku posebnu slikarsku formu i da ga uzdignu na viši rang  medju slikarskim rodovima. Time se tumači forma francuskog paradnog portreta, koji je stvorio Rigo i mitološki portret koji stvara Natije - rodovi koji su postigli nečuven uspeh u celoj Evropi.
Portretisti prihvataju i jednu novu tehniku, vanredno prikladnu za nežni ukus  onoga vremena- tehniku pastela. Nju u Parizu  popularišu  Moris Kanten de La Tur i Žan Batist Perono.
 
Moris Kanten de La Tur (1704-1788) nije obnovio francuski portret samo u tom tehničkom  pogledu, postižući pomoću novog sredstva, pastela, baršunastu mekotu tonova koja se uljanim bojama ne može dobiti, već je doneo i novu, originaalnu koncepciju portreta.  
 
La Tur. Portret Madam Pompadur
 
La Tur  se nije trudio, kao Rigo, da portretnu umetnost „uzdigne“ pomoću pompezne draperije, ili kao Natije, pomoću mitoloških atributa; njega interesuje „fizička i moralna fizionomija modela“, naročito onaj dublji psihološki izraz koji model nema pri poziranju i koji se ispolji kad neko nije svestan da ga posmatramo. „Oni misle da ja vrebam samo crte njihovog lica, ali ja idem do dna njih samih, o čemu i ne slute, i izvlačim ih cele celcate“, govorio je  La Tur.
 
Temeljitošću svoga rada, ozbiljnošću za boju i fini crtež, La Tur je stupio u red velikih umetnika svoga  vremena. Njegovi porteti gospodje Pompadur, princeze Lambal i gospodje Dival spadaju u najbolje francuske portrete XVIII veka.
  
Raskošni pastel „Madam de Pompadur“(Pariz, Luvr) nudi najpotpuniju predstavu o njoj kao kraljici umetnosti. Graciozna i ležerna ona čeka sa notama u rukama, dolazak svog sluge, Luja XV. Portret svetlog  providnog kolorita karakteriše nežnost blagih linija koja se oseća u mnogim portretima ovog slikara ljupkih dvorskih dama.
 
La Tur. Portret Zana Restua
   
La Tur je najsnažniji onda kada slika samo lice, masku koja kipti od unutrašnjeg života, kao u vanrednim „pripremnim studijama“ koje se čuvaju u Sen Kantenskom muzeju. Njegovi autoportreti sa „volterovskim osmehom“ spadaju medju najbolje u seriji tih studija. 
   
La Tur je bio portretist u pravom smislu te reči; nije bilo nijednog pripadnika visokog društva koji nije poručio kod njega portret ili portret nekog člana svoje porodice. 
   
Žan Žak Ruso je pred svojim portretom koji je naslikao  La Tur rekao da počinje da „oseća neko poštovanje  prema originalu“.
   
Godine 1737. Moris Kanten de La Tur je postao član Akademije i otada izlaže u Luvrskom salonu. Te pošiljke za Salon bivaju iz godine u godinu sve mnogobrojnije, ponekad šalje i po 14 svojih radova. Cene njegovih pastelnih slika bile su vrlo visoke, tako da je u poznijim godinama, kao bogat čovek, zanet filantropskim idejama svoga doba, mogao davati krupne sume u dobrotvorne svrhe: osnovao je fondove za siromašne porodilje, iznemogle umetnike i siromašne  studente slikarstva. Inače, bio je poznat po svom otvorenom  karakteru i nije se ustručavao da bilo kome, ne izuzimajući ni Luja XV ni gospodju Pompadur, kaže svoje mišljenje. Pred kraj života duševno je oboleo. Njegov brat, nasledivši ga, poklonio je La Turovu umetničku zaostavštinu njegovom rodnom gradu Sen Kantenu u čijem se muzeju i danas čuva.  
 
La Tur. Madam Pompadur
   
Odete li u ovaj muzej, gde se nalaze brojna njegova dela, i brojne studije, takodje, videćete da su to  radovi dostojni najdubljeg poštovanja.
   
Neka vas oni sećaju na Morisa Kantena de La Tura.
   
Jedini slikar toga vremena koji se po utančanosti svoje umetnosti može da meri s La Turom jeste Žan Batist Perono (1715-1783). On je upotrebljavao s podjednakim uspehom i uljanu boju i pastel, a od La Tura se razlikovao po tome što je mnogo manje  portretisao pripadnike plemstva, a mnogo više obične pariske gradjane i provincijalce.  
 
Komentari
0
Pošalji komentar
Zpf qqC
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: