MUP Republike Srbije lišio slobode 38 osoba, a protiv 21 je podneta krivična prijava

Izvor: www.mup.gov.rs | 27-Nov-2018 | 01:04

MUP Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, lišio je slobode 38 osoba, a protiv 21 osobe je podneta krivična prijava u redovnom postupku. U više odvojenih akcija, a u cilju zaustavljanja finansijskog kriminala i korupcije, pali su i advokati, medicinski radnici, policajci... Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Niša, Pančeva, Leskovca, Jagodine, Subotice, Kikinde, Zaječara, Kraljeva i Sombora.

Sumniče se da su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica u ukupnom iznosu od 1.550.000 evra.

Terete se da su počinili krivična dela primanja/davanja mita, zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem, falsifikovanje službene isprave, nedozvoljena trgovina, poreska utaja, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja...

 

IZDVOJENE AKCIJE

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su advokate P.R. (1982) i M.A. (1981), i medicinskog tehničara u Kliničkom centru Niš S.T.R. (1981) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo davanje mita.

Zbog istog krivičnog dela, ali i zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio i krivično delo trgovina uticajem uhapšen je i B.N. (1970).

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo davanje mita pomaganjem uhapšeni su B.S. (1990), saradnik advokatske kancelarije P.R., iz Niša, D.I. (1952) iz Zaječara, D.K. (1963) iz Niša i I.I. (1983) iz Aleksinca.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita uhapšeni su S.S. (1970), radnik Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, I.J. (1975) i M.J. (1983), medicinski tehničari u Kliničkom centru Niš, G.V. (1973), policijski službenik Policijske stanice Boljevac, i G.S. (1965), policijski službenik Policijske uprave u Nišu.

Sumnja se da su, po prethodnom dogovoru, P.R. sa saradnicom B.S. i advokatom M.A., kao i S.T.R. i sa B.N. u cilju pronalaženja klijenata – oštećenih građana u saobraćajnim nezgodama, organizovali mrežu saradnika kojima su prethodno obećavali poklone ili druge koristi kako bi izvršili službenu radnju koju ne bi smeli da izvrše.

Tako su, kako se sumnja, najpre od G.V. i G.S. iz službene evidencije baze MUP-a Republike Srbije dobijali podatke o saobraćajnim nezgodama i povređenim osobama koje imaju status oštećenih lica.

Potom su od S.S., I.J. i M.J. iz baze podataka državnih organa i ustanova u kojima su zaposleni, dobijali odgovarajuću službenu dokumentaciju - medicinsku dokumentaciju i zapisnike o uviđaju saobraćajnih nezgoda.

D.K., D.I. i I.I. su, kako se sumnja, neposredno na terenu pronalazili oštećene osobe i sa njima, u ime advokata, zaključivali ugovore o zastupanju uz procentualno ugovaranje novčane naknade.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

 

Lažiranje radnog iskustva

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je tridesetogodišnji muškarac, inače zaposlen u Kancelariji za mlade Sekretarijata za omladinu i sport Gradske uprave Grada Niša, od odgovornog lica udruženja "Omladinski edukativni centar" i odgovornog lica udruženja Univerzitetski kik boks klub „Nais“, tražio da mu sačine potvrde o stečenom radnom iskustvu u njihovim udruženjima, na poslovima diplomiranog pravnika, kako bi formalno ispunio uslov od tri godine radnog iskustva u struci za zasnivanje radnog odnosa.

Potom je, kako se sumnja, te potvrde iskoristio za zaposlenje u Gradskoj upravi Grada Niša - Kancelariji za mlade.

 

DETALJNIJE NA SAJTU MUP - A REPUBLIKE SRBIJE

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
Rcc Hxb
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: