Maloletnica koja je pretukla medicinsku sestru ostaje u pritvoru: Sud odbio žalbu

Izvor: Niški portal | 15-Sep-2022 | 22:32
Maloletnica stara 16 godina, koja je 8. septembra, prilikom pokušaja razbojništva na ulici pretukla medicinsku sestru J. P. N. (37) iz Niša dok je išla na posao, ostaće u pritvoru, piše Blic.

Tako je odlučio Viši sud u Nišu odlučujući o žalbi na rešenje o određivanju ove mere osumnjičenoj maloletnici. Šesnaestogodišnjakinja je identifikovana nakon napada, uhapšena i posle toga privedena na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Nišu tužiocu za maloletnike nakon čega joj je sudija za maloletnike odredio jednomesečni pritvor zbog sumnje da je pokušala razbojništvo nad J. P. N. i tom prilikom joj nanela lakše povrede.

No, zbog uložene žalbe na rešenje o pritvoru, ponovo je zasedalo veće Višeg suda u Nišu koje je tu žalbu odbilo pa će šesnaestogodišnjakinja u toku istrage ipak ostati u pritvoru.

U slučaj je, na zahtev Višeg suda u Nišu uključen i Centar za socijalni rad u Nišu „Sveti Sava", čiji će zadatak biti da da stručnu procenu porodičnih prilika maloletnice. Inače, radi se o porodici koja je već pod patronatom Centra za socijalni rad zbog socijalnih prinadležnosti.
 


- Danas smo dobili zahtev od Višeg suda u Nišu da damo našu procenu i opserviramo porodične prilike i njeno ponašanje u okviru tih porodičnih prilika. Na zahtev suda oformljen je stručni tim koga će činiti socijalni radnik, pedagog, psiholog i pravnik. Biće razgovarano i sa maloletnicom i sa njenom porodicom. Taj tim je već počeo da radi kako bi što pre dali svoje stručno mišljenje. Porodica je do sada već bila korisnik materijalnog obezbeđenja kroz socijalnu pomoć, tako da će u timu biti i voditelj slučaja - kaže za Blic pomoćnica direktora Centra za socijalni rad Lidija Stanković.

Napad se desio 8. septembra na uglu Ulica generala Milojka Lešjanina i Drainčeve kada je J. P. N., koja radi kao medicinska sestra u MIN-ovom Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu radnika, pošla na posao. Ona je nakon silaska iz autobusa videla maloletnicu kako udara u jedan od autobusa na stajalištu, ali je nastavila ka dispanzeru. Međutim, uskoro je bila napadnuta.

- Čim sam prešla prugu, čula sam da neko trči. Nisam se okretala. Samo me je uhvatila za kosu I počela da viče: 'Daj pare, daj pare, ubiću te ku... jedna'. Bacila me je dole, počela je da me šutira da me udara, ja sam rekla, pošto sam videla da nema nigde nikoga, čekaj daću ti novac. Onda se ona okrenula, videla da nigde nema nikoga. Dozivala sam u pomoć onda su počele sve jače i jače batine. Sa njom je bio još jedan dečak koji je pokušao da iščupa torbu iz mojih ruku, ali nisu uspeli da je uzmu. Ko zna šta bi bilo da nije stao jedan čovek u kolima koji me je odvezao u policiju - kaže J. P. N.

Ona kaže da je zadobila povrede koje su okarakterisane kao lakše, ali ono što je mnogo teže i strašnije, po njenim rečima, jeste psihička trauma koju je preživela.

- Imam oguljotine oba lakta, modricu u donjem delu leđa od pada, iznad obrva... Od telesnih su mnogo strašnije psihičke traume. Od tada ne mogu da se smirim. Ne znam uopšte kako ću ponovo tim krajem na posao da idem. Konsultovala sam advokata, ona može da bude u pritvoru najviše mesec dana. A šta će se desiti posle toga kada bude na ulici? U strahu sam i za sebe i za članove svoje porodice - ispričala je ranije za „Blic" J.P.N.

Povređena žena smatra da bi napad trebalo kvalifikovati mnogo teže jer da jedan vozač nije stao i pomogao joj, moglo je sve da se završi i sa najtežim posledicama.
Komentari
0
Pošalji komentar
bRy 95Z
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: