''Mama se odrekla nasledstva u korist ujaka, ja sam ga tužila''

Izvor: Niški portal | 26-Sep-2022 | 00:19
Nepisano pravilo, posebno na selu, jeste da, kad dođe pitanje nasledstva, roditelji često ćerke i ne uzmu u obzir. Srpska tradicija kaže da muška glava ostaje u kući, a žensko će se udati.

U tom raspoloženju koje na ovim prostorima vlada generacijama žene često i ne traže svoj deo, već ga se po pravilu odreknu u korist brata.

Tako je bilo i sa majkom tridesetčetvorogodišnje Marije Stanković iz Niša, koja je morala na sud da bi dobile deo onoga što joj sleduje. Sve se dogodilo pre deset godina.
 
"Moja majka se odrekla nasledstva u korist svog brata, što se tiče imovine njene majke, moje babe. A što se tiče imovine njenog oca, mog dede, on je, dok je bio živ, ugovorom o poklonu prepisao sve što je imao mom ujaku. Dakle, moj ujak je od roditelja dobio sve, a moja majka ništa", započinje Marija priču za Zadovoljna.rs.

Nakon smrti majke i dede, Marija je odlučila da zatraži svoj deo. Pokrenula je postupak za nužni deo, odnosno za deo nasledstva na koji imaju pravo potomci bez obzira na to kakvo je raspolaganje imovinom za života.
 
"I taj nužni deo je pola od zakonskog dela, koji bi se takođe delio na dva naslednika. Dakle, to je jedna četvrtina nasledstva. A pošto smo sestra i ja pravno nasledile našu majku posle njene smrti, bile smo direktni naslednici, pa smo tužile ujaka za taj nužni deo. Na kraju smo potpisale neki sporazum, uzele smo nešto novca. To nije bilo malo jer smo se obe stambeno obezbedile, ali nije bilo onako kako je trebalo",
objašnjava ona za Zadovoljna.rs.

Marija priča da u trenutku pokretanja postupka ona i njena sestra nisu imale novca za advokata. Priča i da joj je zbog čitavog slučaja bilo narušeno i zdravlje. Ukazuje i na još jednu važnu stvar koja se kosi sa predrasudama koje vladaju u vezi sa raspodelom nasledstva.
 
"Moja majka je bila visokoobrazovana, bila je pedijatar. Ona je bila obrazovanija od mene. Ja imam završene samo osnovne studije, ona je imala specijalizaciju. Ali to očigledno nema nikakve veze jer se ona zbog patrijarhalnog ubeđenja i načina na koji su je vaspitavali odrekla svega u korist brata. Odmalena su veličali tog brata, on je bio bog iako njoj nikad u životu nije pomagao. I oni su nas faktički posle smrti majke izopštili iz porodice. A majka da je zaista mislila o nama, ona bi to uradila na vreme. Ali ona je stavila svog brata isped svoje dece. A to jedan roditelj ne treba da radi", zaključuje ona.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
EsU UQL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: