Menja se status Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu: Prvi korak ka njegovom ukidanju?

Izvor: Niški portal | 21-Jun-2022 | 00:17
Srbija planira da u narednom periodu promeni status Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, što bi bio prvi korak ka ukidanju organizacije koja je od svog osnivanja predmet sporenja i kontroverzi.

Kako piše Demostat, ova odluka, koju bi formalno trebalo da donese nova vlada nakon formiranja, dolazi nakon sve glasnijih zahteva da se Srbija, zbog ruske invazije na Ukrajinu, uskladi sa evropskom spoljnom politikom, uvede sankcije Rusiji, ali i prekine saradnju s Rusima u humanitarnom centru na jugu Srbije.
 


Iz Vlade Srbije, koja je u tehničkom mandatu, nije stigla bilo kakva zvanična informacija o SRHC. Demostat nije dobio odgovor na pitanje kakvi su planovi u vezi sa radom Centra, šta bi podrazumevala promena statusa, da li je planirano njegovo ukidanje i da li će Vlada Srbije odgovoriti na zahteve da rad Centra bude transparentniji. Na pitanja nije odgovorilo ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao ni nadležni u SRHC.

SRHC, koji je osnovan 2012. godine s ciljem da pomaže u slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih situacija, od početka prate kontroverze, kao i optužbe, mahom sa zapada, da je reč o prikrivenom ruskom obaveštajnom centru i pokušaju da se u Srbiji uspostavi ruska vojna baza. Uporedo sa tim, javljaju se i zahtevi da SRHC bude ukinut, koji su zbog rata u Ukrajini ponovo intenzivirani. Poslednje poruke stigle su iz Evropskog parlamenta (EP) i to u predlogu rezolucije o Srbiji, u kojoj se od naše zemlje traži da prekine „svaku vojnu saradnju s Rusijom, poput regionalnog humanitarnog centra u Nišu". Slični zahtevi dolaze i iz srpske opozicije, ali i pojedinaca u vladajućoj koaliciji.
 
Zatvaranje SRHC nije obuhvaćeno sankcijama EU prema Rusiji
 
Evropski zvaničnici već mesecima upozoravaju Beograd da Srbija, kao zemlja kandidat, treba da prati spoljnu politiku EU i uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.
 
Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond), kaže za Demostat da zatvaranje SRHC nije obuhvaćeno paketima sankcija EU prema Rusiji, jer nijedna zemlja članica nema na svojoj teritoriji instituciju sličnu Centru u Nišu.
 
"Takav zahtev, posledično, u kontekstu odluka evropskih institucija i ne postoji, iako su se pozivi čuli od pojedinaca u EP", kaže Novaković.
 
Ali, kako dodaje, zatvaranje ili promena statusa Centra bio bi gest dobre volje prema EU, odnosno Zapadu.
 
Novaković kaže i da opcija ukidanja SRHC deluje izgledno jer objekat godinama nije funkcionisao onako kako je najavljeno. Ocenjuje i da javnost ima malo informacija o radu Centra, kao i da su reakcije na vanredne događaje u Srbiji često izostajale ili kasnile.
 
Ukidanje centra najmanja cena koju Srbija može da plati
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da je u trenutnim međunarodnim okolnostima ukidanje Centra najmanja cena koju Vlada Srbije može da plati da bi pokazala spremnost za saradnju sa zapadom. Ocenjuje da je SRHC do sada postojao samo forme radi i da Vlada Srbije nije smela da ga zatvori jer bi to bila provokacija Rusije, ali da nije mogla ni da ga pusti da zaživi jer bi time naljutila zapadne partnere.
 
"Centar je sve vreme bio u senci tih previranja između Rusije i Zapada. Tu i tamo je bilo obuka za vatrogasce, ali, ironično, avioni ruskog Ministarstva za vanredne situacije obavili su više letova za gašenje požara pre formiranja Centra nego nakon što je formiran", podseća Radić za Demostat.
 
On odbacuje spekulacije da je Centar nekakva vojna baza Rusije, navodeći da je vojska formalna organizacija koja zahteva jedinice, koje bi se "neizostavno videle". S druge strane, komentarišući spekulacije da se radi o ruskom obaveštajnom centru, Radić navodi da bi to u teoriji bilo moguće, ali da se takve tvrdnje ne mogu iznositi paušalno i bez dokaza.
 
Prema njegovim rečima, zatvaranje SRHC bio bi realan scenario, pre svega jer Centar godinama nije u punoj meri u funkciji i ne ispunjava osnovni zadatak zbog kojeg je nastao.
Komentari
0
Pošalji komentar
dFt HOY
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: