Mural posvećen Jovanki Bončić oslikan na zgradi Društva arhitekata Niša

Izvor: Niški portal | 22-Sep-2022 | 22:22
Danas je u Nišu, u prostorijama Društva arhitekata Niš, otkriven peti po redu mural u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, koji je posvećen Jovanki Bončić Katerinić, prvoj ženi sa inženjerskom diplomom u Nemačkoj.
 
 
Autori murala su Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović.
 
Započete studije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Jovanka je završila u Nemačkoj, u Darmštatu, čime je postala prva žena diplomirana inženjerka u toj državi, a četvrta po redu arhitektica u Srbiji. Projektovala je zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Banski dvor u Banja Luci, deo banjskog kupatila u Banji Koviljači, ali i druge brojne građevine širom Srbije i Bosne i Hercegovine.
 
Povodom otkrivanja petog od deset murala posvećenih izuzetnim ženama Srbije, koji je nastao u okviru istoimenog projekta Ambasade Kraljevine Holandije, Centra za ženske studije i Kulturnog centra Grad, održana je debata u prostorijama Društva arhitekata Niš.
 
„Ovaj mural posvećen je prvoj ženi kod nas koja je čak u Nemačkoj uspela da stekne diplomu visokog obrazovanja. Još jedan dokaz da žene mogu da iznesu jednu kvalitetnu arhitekturu. Mural se nalazi na samom ulazu u našu Galeriju gde će svakako biti zapažen“, izjavio je Aleksandar Keković, predsednik Društva arhitekata Niš.
 
 
„Ovaj mural je nastao u okviru projekta koji Ambasada finasira sa ciljem da se oda počast jednom broju žena za koje mislimo da su vrlo važne za srpsko društvo. U pitanju je deset žena iz raznih oblasti čiji će se murali oslikati širom zemlje, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ovo su žene iz istorije, ali još uvek svetli primeri za žene današnjice“, ističe njegova ekselencija, Joust Rentjes, Ambasador Kraljevine Holandije.  
 
U Nišu do sada nije postojalo ni jedno obeležje koje Jovanki Bončić odaje priznanje, iako u Darmštatu, današnjem "gradu nauke", jedna ulica nosi njeno ime, a univerzitet u tom gradu dodeljuje nagradu "Jovanka Bončić" za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke.
 

Jovanka Bončić Кaterinić rođena je u Nišu 1887. godine, a umrla je u Beogradu 1966. godine. Prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera. Jedno od najvažnijih imena naše međuratne arhitekture. Ostavila je veliki broj građevina iza sebe, mnogih u kojima su smeštene važne institucije u Srbiji i regionu. Autor je zgrada Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Njena dela su i čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Кoviljači.

 

 
 
Cilj projekta “Izuzetne žene Srbije” je podići svest građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima, od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava, i tako doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu. Centar za ženske studije je uradio istraživanje na osnovu kojeg je identifikovano deset žena čija dostignuća se žele predstaviti i proslaviti, pre svega u njihovim rodnim mestima ili mestima gde su stvarale i radile, a potom i u celoj zemlji.
 
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
nDo 5uL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: