Najbolji paraglajderi Evrope i sveta ove godine poleću sa Svrljiških planina

Izvor: Niški portal | 21-Jul-2022 | 17:46
Grad Niš je ove godine domaćin Evropskog prvenstva u paraglajdingu. Ovo je jedno od najvećih takmičenja kada je u pitanju ovaj sport, a u Nišu će se sastati oko 130 paraglajdera iz čak 30 zemalja i to ne samo Evrope, već i Afrike, Azije i Južne Amerike. Prvenstvo će trajati od 25. jula do 6. avgusta, a disciplina u kojoj će se takmičari nadmetati je prelet. Paraglajding postaje sve popularniji sport kod nas, a ukoliko ste vi ljubitelj sportova i klađenja ovde pogledajte Spisak online kladionica koji će vam pomoći da odaberete pravu platformu za klađenje.
 
 
 
Istorijat paraglajdinga
 
Paraglajding pripada vazduhoplovnim sportovima i u toj kategoriji je jedan od najmlađih. Poslednjih godina ovaj sport se sve više razvija upravo zbog toga što je jedan od najlakših načina da letite, a to je san mnogih ljudi. Ovaj sport obuhvata tri discipline: prelet, precizno sletanje i akrobatsko letenje. Iako najmlađi vazduhoplovni sport, paraglajding ima dugu istoriju koja seže čak 120 godina unazad, a pionirom u ovoj oblasti smatra se Oto Lilienthal. Ovim sportom bavila se i Domina Žalber, žena koja je napravila prvi padobran tipa krilo. Kada je reč o paraglajdingu kakvog ga znamo danas, smatra se da je nastao osamdesetih godina prošlog veka. Prvo svetsko prvenstvo u ovom sportu u disciplini precizno sletanje na cilj održano je u Velikoj Britaniji 2000. godine i od tada kreće ekspanzija letenja. 
 
Neka od pravila paraglajdinga
 
Paraglajdingom se mogu baviti osobe od 16 do 75 godina, na takmičenjima se mogu koristiti dve metode za poletanje: sa uzvišenja i uz pomoć vitla. Takmičarskih kategorija ima tri i to su pojedinačno, žene i timovi. Kada su u pitanju takmičenja prve kategorije tim sudija sastoji se od glavnog sudije, sudije takmičenja, a tu su i četvoro sudija koji ocenjuju sletanje na cilj, kao i troje trezervnih sudija. Na takmičenjima druge kategije može biti manji broj sudija, jer jedan sudija može imati dve uloge. Svaki sudija mora da prođe obuku koju kontinuirano usavršava Međunarodna paraglajding komisija. Što se tiče bodovanja, ovde se ono razlikuje od većine sportova, pa je pobednik onaj ko ima najmanje poena (na primer, kod discipline precizno sletanje na cilj, ukoliko se paraglajder ne dočeka na noge, već padne ili zakači krilo, dobija poene, odnosno ostvaruje slabiji rezultat). 

 
Evropsko prvenstvo 2018
 
Prethodno evropsko prvenstvo u paraglajdingu održano je u Portugalu, u gradu Montalegre tokom jula 2018. godine. Učestvovalo je 28 zemalja i 150 sportista. Britanski pilot Teo Varden (Theo Warden). Tokom deset dana i osam zadataka Teo je porazio Nemca Torstena Sigela sa samo dva boda više, dok je na trećem mestu završio Italijan Biađio Alberto Vitale. U ženskoj kategoriji dominirale su Francuske paraglajderke, Seiko Fukuoka Navile, na prvom mestu i Meril Delferiere na drugom, dok je treće mesto pripalo takmičarki iz Švajcarske Džael Margeliš. U grupnoj kategoriji prvo mesto zauzela je Španija, drugo Italija, a treće Francuska. 
Cilj svakog takmičarskog zadatka je obilazak unapred određene staze sa startom, nekim preokretom (obično 4-6) i ciljem. Pobednik je najbrži pilot na stazi, ili pilot koji je doleteo najdalje ako niko ne završi stazu. Montalegre i okolni region imaju dugu tradiciju održavanja vrhunskih međunarodnih takmičenja, odnosno Svetskog prvenstva u paraglajdingu 2003. i nekoliko takmičenja Svetskog kupa. Montalegre na severu Portugala nudi odlične lokacije za letove, sa poletanjima u skoro svim pravcima. Ovde de održavalo i nekoliko međunarodnih takmičenja poput Svetskog kupa u paraglajdingu 2000., 2012. i 2015. godine. 
 
Niš i Svrljiške planine kao ovogodišnji domaćini
 
Glavna poletišta biće na Svrljiškim planinama, jedno od poletišta ovogodšnjeg Evropskog prvenstva biće Koritnik u Niškoj Banji, kao i Oreovac u Sićevu. Organizator je Vazduhoplovni savez Srbije, a ovo prvenstvo je 16. po redu. Svečano otvaranje prvenstva zakazano je za 25. jul ispred Oficirskog doma, a posetioce povodom ovog događaja očekuje i koncert. Takođe je najavljen defile učesnika, a takmičenje će svečano otvoriti delegacija Svetske vazuhoplovne federacije FAI. Trke će počinjati svakog dana tačno u podne. 
 
Trke će se odvijati u više pravaca, a planirane su trke do 100 kilometara u pravcu Dimitrovgrada, Zaječara i Leskovca. Za upravljanje letelicama smer i jačina vetra igraju važnu ulogu, što znači da će događaj umnogome zavisiti od vremenskih prilika. Najavljeno je da će se koristiti najsavremenija satelitska oprema za praćenje pilota, a biće angažovan i helikopterski tim, kako bi bezbednost bila na najvišem nivou. Glavni organizatori ovog spektakla su Željko Ovuka i Goran Vučković, a sve nade polažemo u naš šestočlani tim koji će dati sve od sebe da osvoji Evropu na domaćem terenu.
Komentari
0
Pošalji komentar
tU6 Mki
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: