Najjeftinije grejanje na drva

Izvor: Niški portal | 08-Sep-2021 | 10:45
U Srbiji najjeftinije je grejati se na drva koja su nabavljena po nižim cenama, dok je najskuplja varijanta grejanja ona koja se dobija pomoću električene energije

Za jedan dom od oko 60 kvadrata, za jednu grejnu sezonu, morate da izdvojite oko 38.000 dinara ukoliko se grejete na drva, do čak skoro 130.000 dinara za grejanje na struju.
 
Čak 40 odsto domaćinstava greje se pomoću čvrstog ogreva, a u stovarištima tvrde da su najtraženiji briketi i pelet, uprkos činjenici da su drva i dalje najpovoljnija.
 
- Grejanje pomoću peleta ili briketa daleko je jednostavnije za upotrebu, pakovanje i skladištenje, a nema ni dodatnog posla poput sečenja, slaganja ili čišćenja koje ugalj i drva zahtevaju, kaže prodavac na stovarištu čvrstog uglja Nenad Lazić.
 
 

 
Dodaje da je bitna i ekološka prednost peleta. Proizveden od biljnog otpada, drveni pelet čine prirodni materijali i ne sadrži dodatna veziva, hemikalije ili aditive.
 
Cena grejanja na pelet za dom od 60 kvadrata iznosi od 50.000 do 60.000 dinara pa ne iznenađuje podatak da je to sve popularniji vid grejanja.
 
Što se tiče grejanja na struju, ako imate TA peć možete da uštedite. To će vas koštati oko 48.000 dinara za sezonu, ali samo ako se peć puni noću po jeftinoj tarifi.
 
Porodica koja ima centralno grejanje u stanu od 60 kvadrata na godišnjem nivou plati oko 85.000 dinara.
Komentari
0
Pošalji komentar
yv9 JR0
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: