Najveća želja je da se Niška tvrđava jednog dana nađe na listi UNESCO, a kako do cilja?

Izvor: Niški portal | 04-Jun-2021 | 01:21
U prostoru „Istorijskog arhiva“ Niš upriličena je prezentacija „Studije zaštite Niške tvrđave u funkciji povećanja turističkih potencijala Grada Niša 2021-2031“. Studija je prezentovana od strane predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, pre svega njenog autora Elene Vasić – Petrović, dipl.ing.arh. – konzervatora, direktorke Zavoda, Ljiljane Berić i istoričara Đorđa Stošića. Gosti događaja uglavnom su bili pripadnici iz usko povezane oblasti, predstavnici Zavoda za urbanizam Niš, na čelu sa direktorom Miroljubom Stankovićem, arhitekte – urbanisti, velika imena nekadašnje arhitekture i urbanizma Niša – Ivan Redi, Jovan Mandić i Mihajlo Medvedev, predstavnici Turističke organizacije Niša. Događaju je prisustvovala i glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović. Prezentovano je istraživanje o potencijalima Niške tvrđave, ukazano je na prepreke koje postoje, data je opravdanost poduhvata i ponuđena su rešenja. Najveća želja je da se Niška tvrđava jednog dana nađe na listi UNESCO.
 
 
 
 
Prezentovana studija ima za cilj da unapredi zaštitu i očuvanje nepokretnog kulturnog nasleđa kakvo ima Grad Niš, a to je Niška tvrđava, da predloži i da utiče na njenu bolju iskorišćenost, na adekvatnu prezentaciju i uključivanje u savremene društvene tokove, zaključeno je iz izlaganja. Niška tvrđava, smatraju stručnjaci, predstavlja resurs Grada Niša, potencijal u ekonomskom i turističkom razvoju grada. Obogaćivanjem sadržaja, stavljanjem u funkciju postojećih objekata, planiranjem novih sadržaja, smatra se da se u velikoj meri može obogatiti turistička ponuda Niša i u grad dovesti veliki broj posetilaca.
 
Studija za cilj ima i otvaranje novih pitanja kao i predloge za rešavanje prepreka koje stoje na putu realizacije ovog velikog projekta. Konstatovani su novi – stari problemi oko imovinsko – pravnih odnosa na području Niške tvrđave koji do sada nisu rešeni, pa samim tim i nepotpuna planska dokumentacija. Smatra se ovim istraživanjem da je neophodno uspostaviti saradnju i koordinaciju institucija Grada Niša kako bi se sve prepreke otklonile i kako bi se nesmetano krenulo u revitalizaciju ovog značajnog kulturnog dobra koje Niš ima.
 
Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš Studijom predlaže i ukazuje na neminovne aktivnosti koje se moraju dogoditi, u saradnji sa Gradom, kako bi Niška tvrđava postala ono što žaslužuje. Predlaže se definisanje jedinstvenog vlasnika, korisnika celokupnog prostora, predlaže se oslobađanje prostora unutar i po obodu Niške tvrđave od neprimerenih i nenamenskih sadržaja, definisanje namene svih objekata, definisanje pitanja upravljanja kulturnim dobrom po modelu javnog preduzeća, turističke organizacije ili javno – privatnog partnerstva i naravno potrebno je uraditi urbanističko – plansku dokumentaciju za područje Tvrđave.
 
Arhitekta – konzervator Elena Vasić – Petrović ističe da područje Tvrđave nije arheološki istraženo i da na tom području postoji slojevito kulturno – istorijsko nasleđe koje datira iz davnih perioda i Rima, i Vizantije, i perioda Otomanskog carstva, pa nadalje. Smatra da bilo kakvoj prethodnoj intervenciji na ovom prostoru mora da predhode ili arheološko – istraživački radovi ili arheološki nadzor.
 
 
 
Vasić – Petrović pored napred navedenih koraka i aktivnosti, daje i predlog u okviru studijskog istraživanja za uređenje parkovskih površina i sportsko – rekreativnih površina, daje predlog za pozicioniranje prostora namenjenih za koncerte, festivale, izložbe. Predlaže raščišćavanje prostora oko bedema tvrđave u cilju formiranja prilaza objektu sa svih strana. Predlaže ovim istraživanjem i definisanje novih komunikacija kroz tvrđavu, formiranje platoa, trgova, rešenja za mobilijar parkovski i osvetljenje, turističku signalizaciju. Predlaže formiranje parking prostora namenjenog jednostavnijem prilazu Tvrđavi od strane turista.
 
„Niška tvrđava je prema svim svojim činiocima glavni i najvažniji turistički potencijal Grada Niša. Prema svom kulturno – istorijskom značaju zavređuje da se nađe na listi UNESCO. Potrebno je ujediniti sve stručnjake iz svih relevantnih institucija i sa podrškom Gradske uprave definisati ovako visoke, ali dostžne ciljeve, jer potencijali i kapaciteti su tu, samo ih treba pravilno angažovati“, kaže Elena Vasić – Petrović, arhitekta – konzervator i autor Studije.
 
 
„Studija zaštite Niške tvrđave u funkciji povećanja turističkih potencijala Grada Niša 2021-2031“
Istorijski arhiv Niš, 02.jun 2021.
Komentari
0
Pošalji komentar
a5F SCs
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: