Naredne godine još veća ulaganja u kulturu

Izvor: Niški portal | 15-Dec-2021 | 10:30
Uprkos teškoj godini, ostvarili smo značajne rezultate u oblasti kulture i bili jedna od pet zemalja koja nije potpuno zaključala ustanove kulture, a materijalno je pomogla umetnike, izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na konferenciji "Svet u 2022", koja se održava u Narodnoj skupštini Srbije.

"Budžet Ministarstva za 2022. uvećan je za dve milijarde dinara, odnosno za 16 odsto u odnosu na ovu godinu, čime smo prešli konačno jedan odsto ukupnog budžeta Srbije, jer je to jedan od evropskih kriterijuma koji nikako nismo do sada mogli da pređemo i to u teškoj godini kada se ulagalo u zdravstvo i infrastrukturu", rekla je Maja Gojković.

Najavila je da će godina pred nama biti prepoznatljiva po tri kulturna projekta.

"Od 13. januara pažnja će biti fokusirana na Novi Sad koji je Evropska prestonica kulture za 2022. Drugi projekat je Prestonica kulture Srbije za koju je izabran Čačak, čime se okrećemo ka decentralizaciji kulture. Treći projekat je Gradovi u fokusu, za šta smo izdvojili 350 miliona dinara i uspeli da završimo 44 projekata u 44 gradova i opština u kojima se obnavljaju kulturne ustanove", istakla je Gojković.

Ona je naglasila da su značajna sredstva uložena u filmsku industriju i snimanje serija, što bi trebalo da podstakne i razvoj turizma.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
Iog jf3
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: