Narednih dana visok stepen UV zračenja u Srbiji

Izvor: Niški portal | 08-Jun-2021 | 13:03
Toplo vreme koje nam se smeši ove nedelje ima i svoje loše strane - UV indeks je sve "crveniji".

Danas se već očekuje znatno gora situacija - svi delovi naše zemlje biže "narandžasti" (visok UV indeks) i "crveni" (vrlo visok). Dakle, potreban je poseban oprez gde god da se nalazite, međutim, najjači indeks (8) očekuje se u Loznici, Sjenici, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Slična situacija biće i prekosutra, s tim što će najveće zračenje (8) biti ponovo u Sjenici, Kruševcu i Ćupriji, ali i u Leskovcu i Prištini, prenose Novosti.
 


Mere zaštite

- Izbegavajte direktno izlaganje suncu u periodu od 10.00 do 16.00 časova

- Koristite preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. (Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi).

- Nosite kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom).

- Nosite naočare za sunce sa 100% UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

- Redovno proveravajte kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.
Komentari
0
Pošalji komentar
UNj XXW
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: