Narodno pozorište obeležilo godišnjicu osnivanja

Izvor: N.P. | 13-Mar-2016 | 12:25

Premijerom dramskog dela „Herostrat“, ruskog autora Girgorija Gorina, Narodno pozorište u Nišu obeležilo je početkom ovog vikenda (11.marta) 129.godišnjicu od osnivanja. Ovu predstavu režirao je Irfan Mensur i „Herostrat“, rekao je za „Niški portal“ upravnik niškog teatra Ivan Vuković, ova premijera bila je poklon gradu za godišnjicu, ali i za početak ove godine koja će cela biti u znaku priprema za obeležavanje jubileja u martu 2017., kada će pozorište na Sinđelićevom trgu obeležiti 130 godina rada i uspešnog postojanja.

Koliko je interesovanje za ovu premijeru bilo veliko govori prepuna sala Narodnog pozorišta na samoj premijeri, ali i reprizi održanoj u subotu 12.marta. Na obe predstave nije bilo slobodnog mesta u gledalištu niškog teatra.

Ovom predstavom završen je, rekao je Ivan Vuković, veliki projekat „Zajedno pred zavesom“, realizovan sa Državnim akademskim teatrom „Ščepkin“ u Belgorodu u Rusiji i departmanom za ruski jezik na Filizofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, i uz veliku pomoć Ministarstva kulture Srbije. Na fakultetu su sa ruskog na srpski jezik prevedena četiri dramska dela, koja do sada nisu izvođena u pozorištima Srbije. Izabran je „Herostrat“ – delo koje govori o mladiću nepoznatog porekla, koji je spalio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda, sa namerom da na taj način izađe iz anonimnosti. Izabravši pogrešan način kako da na sebe skrene pažnju Herostrat je opomena za sadašnje vreme kada je svet okružen „malim Herostratima“ i dokazuje da jedna takva pojava postaje prava društvena pošast.

Niško Narodno pozorište osnovano je prvih godina posle oslobođenja Niša od Turaka (1878.godine). Osnovali su ga učitelj Milorad Petrović, vojni činovnik Đoka Protić, profesori Stevan Sremac, Spira Kalik i Stevan Nikšić. Prvi upravnik bio je Mihailo Dimić, a prva predstava održana je 11.marta 1887.godine u Sali kafane „Evropa“ – izveden je komad „Srpski ’ajduci“ Jovana Sterije Popovića.

Komentari
0
Pošalji komentar
Xvf 8ae
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: