Naučni kamp "Viminacijum" (kod Kostolca)

Izvor: intersection.rs | 14-Apr-2017 | 22:32

Zadovoljstvo nam je da vas i ove godine pozovemo na Naučni kamp „Viminacijum“ (Science Camp „Viminacium“), koji će se održati u toku Uskršnjeg raspusta i tokom letnjeg raspusta, u istoimenom arheološkom i paleontološkom nalazištu. Kamp organizuje Centar za nauku i inovacije Tačka preseka (Intersection) u saradnji sa renomiranim naučnim i obrazovnim institucijama: Arheološkim institutom SANU, Matematičkim institutom SANU i Centrom za nove tehnologije. U radu kampa učestvovaće i mnogi drugi izuzetni naučnici spremni da mladima približe nauku na lep i zanimljiv način. Tokom trodnevnog naučnog druženja, svako od učesnika Dečjeg naučnog kampa naučiće i pronaći odgovore na mnogobrojna naučna pitanja sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, upoznati se sa delom naše kulturne baštine i prvenstveno, dobro zabaviti.

    

Naučni centar „Viminacijum“ se nalazi u blizini Kostolca, na 95 km od Beograda. Poznat je po izuzetnoj kulturno-istorijskoj vrednosti, kao lokalitet od međunarodnog značaja pod zaštitom UNESKO-a. U njegovom sklopu su naučno-istraživački centar, arheološki lokalitet rimskog grada i legijskog logora iz prvog veka naše ere i paleontološki park. U njemu se nalaze autentični objekti antičkih bazilika i nekropola, rimski amfiteatar, akvadukt u dužini od blizu 10 km i brojne druge građevine iz antičkog perioda. Naučni centar „Viminacijum“ je međunarodno poznat i po nedavno pronađenim izuzetno retkim ostacima mamuta iz praistorijskog perioda. Prostor na kome se kamp odvija predstavlja otvorenu knjigu geologije, arheologije, kulture, umetnosti i istorije ovih prostora.

Naučni kamp „Viminacijum“ se organizuje za decu uzrasta od 7 do 12 godina, u šest trodnevnih termina (petak-nedelja) u toku letnjeg raspusta. Ove godine uvodimo i novi termin tokom Uskršnjeg raspusta (četvrtak-subota). U svakom od termina u kampu će boraviti po dvadeset petoro dece. Polazak prvog dana smene u 8.00 časova, a povratak trećeg dana u ranim večernjim satima.

Termini kampa su:

13. – 15. april 2017. (Uskršnji raspust)
23. – 25. jun 2017.
30. jun – 2. jul 2017.
07. – 09. jul 2017.
14. – 16. jul 2017.
18. – 20. avgust 2017.
25. – 27. avgust 2017.

    


Program Naučnog kampa približiće deci različite naučne oblasti (arheologiju, hemiju, biologiju, paleontologiju, fiziku, astronomiju, robotiku, matematiku, forenziku itd.), sa ciljem da podstakne njihovu radoznalost, kreativnost i kritičko mišljenje. U pogledu sadržaja, interaktivnog načina rada i kadrova, kamp je organizovan po pravilima letnjih škola na evropskom nivou.

Svi predavači imaju više od 10 godina iskustva u radu sa decom. Kroz raznovrsne sadržaje i metode (interaktivne naučne radionice i eksperimente, iskopavanje na arheološkim lokalitetima, orijentaciju u prirodi, posetu površinskom rudarskom kopu „Drmno“, susret sa našim renomiranim istraživačima među kojima su i dobitnici najvećih evropskih naučnih projekata), deca će imati priliku da:

    

-učestvuju zajedno sa našim poznatim arheolozima u arheološkim iskopavanjima,
-sretnu se sa mamuticom Vikom i njenim paleolitskim društvom,
-upoznaju se sa kupalištima, zabavama i hranom iz rimskog doba,
-upravljaju robotima, uz proslavljene robotičare sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu,
-vide fiziku u službi mađioničara („neverovatna“ ravnoteža, Leonardov most, jajogledi, izvadi čep iz boce, „kartezijanski gnjurac“…),
-naprave tornado u boci, hemijski koktel, „ljigavca za poneti“, hemijsku erupciju…
-posmatraju svet pod mikroskopom i nauče kako da naprave svoj mikroskop,
-budu gosti u prirodi (samonikle biljke na jelovniku, herbar za poneti, insekti saveznici…),
-puste mašti da ih vodi (pravljenje mozaika, travnato ručno tkanje, bojenje prirodnim bojama, figurine od gline…),
-kombinuju matematiku i umetnost,
-peku kolače u sopstvenoj solarnoj rerni,
-upoznaju se sa abecedom forenzike,
-zavire u slovensku mitologiju,
i još mnogo toga…

    

Smeštaj

Smeštaj dece i gostiju kampa je u novoizgrađenom kompleksu Domvs Scientarivm Viminacivm, u okviru samog kompleksa Naučnog centra.


Troškovi učešća

Troškovi učešća u Naučnom kampu „Viminacijum“ po detetu iznose 15.000 dinara i uključuju troškove puta (Beograd – Viminacijum – Beograd), ishrane, smeštaja, naučnih radionica i pratećih aktivnosti, ulaznica za sve lokalitete i materijala za naučne eksperimente.

    

Prijava

Za prijavu dece za Naučni kamp „Viminacijum“, molimo da popunite online formular: ONLINE FORMULAR
Nakon prijema popunjenog formulara roditelji odnosno staratelji dobiće potvrdu prijave od strane organizatora, kao i tekst ugovora za boravak deteta u kampu i detalje o uplati.

Kontakt

Za sve informacije možete da se obratite na adresu kamp@intersection.rs .

izvor: intersection.rs  i  facebook

Komentari
0
Pošalji komentar
6f1 0Ac
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: