Mihajlović: Ne očekujemo restrikcije, zato štednja

Izvor: Niški portal | 23-Sep-2022 | 06:47
"Ne radimo mere štednje zbog toga da bismo izbegli restrikcije, već da bi dali manje novca za uvoz struje", izjavila je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Kako prenosi N1, ona je dodala da su preporuke za štednju električne energije poslate ministarstvima i da nije primljena nijedna zamerka.

"Ministarstvo rudarstva i energetike je poslalo svim ministarstvima na mišljenje preporuke o štednji. Svako je iz svog domena i oblasti mogao da vidi i da kaže: 'Nemojte ovo, pomerite ovo'. Nigde nije došla nijedna zamerka. Rečeno je i da sama ministarstva i same ustanove naprave svoje planove. Izuzeti su vrtići, škole, bolnice i sve ono što je od vitalnog značaja", rekla je ona i dodala da je svim instiutcijama savetovano da štede energiju u vidu gašenja svetla, jer iako to izgleda bezazleno i da to nije bitno – nije tako, jer je "sve bitno".
 


Kako je navela, ovih nekoliko dana uvozimo jedan odsto potrebnih količina struje, što nije mnogo, ali smo zato "prethodnih dana uvozili četiri, jedanaest i dvanaest odsto".
 
"Od oktobra prošle do septembra ove godine Srbija je samo na uvoz električne energije dala 1,1 milijardu evra", rekla je Mihajlović.
 
Otkrila je da je sinoć u Srbiju uvezeno blizu jedan odsto potrebne struje za koju je dato 240.000 evra.
 
"Stvar je u novcu koji ćemo dati. Nismo planirali restrikcije, jer mislimo da će na tržištu biti električne energije, samo je pitanje cene", naglasila je Mihajlović, a prenosi N1.
 
Ona je ocenila da bi javna preduzeća mogla više da doprinesu svojim planovima za uštedu ečlektrične energije.
 
"Sve toplane koje rade na gas imaju dovoljno gasa, ali mogu u kriznoj situaciji, ako do toga dođe, da ga zamene mazutom", rekla je ona.

Podsetila je da se čeka na usvajanje uredbe o energetski ugroženom kupcu, jer bi se njome moglo pomoći, ne samo socijalno ugroženim građanima, već i onima koji imaju jako niska primanja.
Komentari
0
Pošalji komentar
70W owq
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: