Nedimović najavio pomoć proizvođačima paradajza

Izvor: Niški portal | 20-Jul-2021 | 08:08
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa leskovačkim proizvođačima paradajza u selu Svirce i najavio pomoć države u rešavanju njihovih problema.

Na sastanku je, takođe, najavljeno da će ministarstvo pokušati da nađe investitora za otvaranje fabrike za preradu paradajza u Leskovcu.
 
Do sastanka je došlo nakon što su poljoprivrednici više puta besplatno delili građanima paradajz nezadovoljni zbog niske cene, koja se na veliko kretala prošle sedmice od 10 do 25 dinara.

Nedimović je kazao novinarima da je razgovor bio konstruktivan i da su pretresli sve probleme u toj proizvodnji, od problema koji je realan ove godine zbog promene u klimi, pomeranja sazrevanja paradajza i problema koji postoje zbog cene koja je posledica svega toga.
 
Ministar je kazao da su razgovarali i o neophodnoj infrastrukturi za poljoprivredu - elektrifikaciji, automatskoj protivgradnoj zaštiti, putnoj mreži...
 
"Poljoprivrednici na prostoru Jablaničkog okruga mogu da očekuju ulaganja države u putnu mrežu kako bi što lakše roba prevozila, zatim automatsku protivgradnu zaštitu na planini Kukavici 2022. godine, a dogovoreno je i još nekoliko investicija po selima, kada je reč o putevima, mostovima preko lokalnih reka", naveo je Nedimović.
 
Govoreći o problemima na tržištu, Nedimović kaže da je na sastanku saznao da postoje pokušaji zloupotrebe CEFTA sporazuma i da će ministarstvo preko nadležne fitosanitarne inspekcije zajedno sa policijom rešiti taj problem, kao što je rešen i problem zloupotreba i reeksporta jabuke u Rusiju koji je bio prisutan 2017. i 2018. godine.
 
Nedimović je poručio da se neće dozvoliti prepakivanje paradajza.
 
Najavio je da će ministarstvo u narednih 15 dana pomoći poljoprivrednicima da reše nagomilane obaveze prema bankama, kako bi im se eventualno prolongiralo izmirivanje dugova za vreme kada bude dobra cena.
 
"Oni samo traže da žive od svog rada", dodao je Nedimović.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
DIO npr
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: