Nešto lepo: "O Tikvanima"

Izvor: Niški portal i Nešto lepo | 27-Mar-2017 | 09:38

Naš jezik je zaista moćan i nepogrešiv. Uvek sam se divio kako je naš narod umeo, kao najbolji pesnik, da nepogrešivo odredi pravu reč za svaki pojam i pojavu. Uzmimo, na primer, reč: Tikvan!

Pitao sam, rekli su mi da u drugim jezicima ova naša jasna reč nema parnjaka. Razume se, ima i u drugim narodima tikvana – još koliko – ali su im ti drugi narodi nadenuli drukčija imena.

Naši su za poređenje odabrali: Tikvu – veliku, žutu, ovoliku, glatku, malčice dlakavu i runjavu oko debele pritke, a nisu ni Dulek – iako je dulek muškog roda – ni Bundevu. Nego baš – Tikva i Tikvan!

Sterija je o Femi, pokondirenoj tikvi napisao sjajnu komediju, ali je samo za uobraženog muškarca – puvandera, puvadžiju! – još jedna tačna i napunjena reč, puna istinskog humora – ostala reč Tikvan!

Naš poznati arhitekta, pokojni Nikola Dobrović je za moto i gorku opomenu na prvoj stranici svojih knjiga o savremenoj arhitekturi sebi upisao pouku: „Ko s tikvanima vojuje, veliku pobedu neće izvojevati.“ Mora biti da su mu tikvani život zagorčali.

Gospodin Tikvan, ima mnogo odvratnih osobina, ali ono po čemu je Tikvan – Tikvan, je uobraženost. Tikvan sve zna!

Najumniji medju ljudima, jadni Sokrat se žalio na svoje ogromno i nepregledno Neznanje: „Ja znam da ništa ne znam, a i to je makar neko Znanje“, govorio je; a Tikvan, koji ništa ne zna – a ono što misli da zna, sasvim je naopako – pobedonosno se busa u grudi:

„Ja sve znam!“

Kuku nama od Tikvanovog znanja!

Tikvan se otima za najvažnije i najviše položaje. Što veći čin i položaj – to veći Tikvan.

   

Postoje dve, suprotne istorije ljudskog roda – jedna, koju su s mukom stvarali geniji, pametni, učeni ljudi i strpljivi majstori od zanata i druga koju su razvaljivali i upropaštavali – Tikvani! Nema te lepe, pametne i korisne ideje koju tikvani neće upropastiti.

Daj Tikvanu vojsku, izgubiće rat – videli smo! A posle rata, zna se, Tikvan će pisati memoare kako ga niko nije razumeo i ko mu je sve smetao da pobedi. Prepusti Tikvanu preduzeće, fudbalski klub, ili pozorište – svejedno – videli smo i to! – propala stvar. Ako si lud, daj Tikvanu vlast – videli smo i to! – više puta. Pošalji Tikvana u skupštinu – videli smo i to! – Tikvan će odmah pronaći drugog Tikvana, drugi začas trećeg, pa kad se uhvate u kolo, sve Tikvan do Tikvana, sa kolovođjom, Tikvanom takođe, ode ceo narod u tri … provalije. Tako mu i treba kad je birao Tikvane.

Ali, često, njih niko i ne bira. Tikvan sam zauzme svoje mesto – u vrh stola – jer Tikvan misli da to njemu pripada po zasluzi.

Ama šta je meni te sam toliko raspalio po Tikvanima? Mora biti da me jutros neko od njih očepio.

 

   

 

"Nešto lepo" je projekat Fondacije Slobodan Stojanović koji će objavljivati tekstove iz bogate pisane građe Slobodana Stojanovića i druge tekstove iz oblasti kulture, umetnosti i života koji na neki način primećuju "Nešto lepo". http://nestolepo.com/wp/

Komentari
0
Pošalji komentar
wej 0kA
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: