Nešto zdravo: Trešnje

Izvor: NiškiPortal | 08-May-2017 | 09:38

Osim što je mnogima omiljena kao voće, trešnja se od davnina koristi i u narodnoj medicini. Korisna je za crevnu floru, detoksikaciju organizma, protiv zatvora i nadutosti. Osvežava organizam i vraća mu minerale i vitamine. Otklanja umor i opušta mišiće.

Trešnja ispoljava pozitivno delovanje kod reume i celulita. Kao blag diuretik, deluju na izbacivanje vode iz organizma. Pozitivan je uticaj na rad srca i krvnih sudova, a isto tako i na bolju aktivnost jetre i bubrega. Deluje protiv bora, pa se sve više upotrebljava i u kozmetičkoj industriji.

Od trešnjinog drveta se pravi nameštaj.

Trešnje treba jesti kada su sasvim zrele, i najbolje u svežem stanju, a nakon toga ne treba piti vodu.

Čaj od peteljki trešnje, ali i višnje pokazao se kao delotvoran protiv urinarnih infekcija i peska u bubrezima, a koristan je i kao čaj za detoksikaciju, blag laksativ i dobar je protiv nadimanja.
Ovaj čaj je jak diuretik i omogućava izbacivanje vode iz organizma. Čaj od peteljki se može piti i u kombinaciji sa zelenim čajem.

Priprema čaja:

Peteljke za čaj mogu da se koriste sveže ili sušene. Peteljke od trešanja ili višanja, koje ste sakupili, rasporedite da se suše na nekom adekvatnom mestu. Bitno je da je suvo i tamno mesto, a treba da se suše nekoliko dana.

Kada odlučite da pravite čaj od peteljki, potopite 50 grama u 1 litar vode i neka odstoji 12 sati (preko noći).

Zatim staviti na ringlu do tačke ključanja, pa skloniti da stoji još 15 minuta.

Čaj piti 3 puta dnevno, nakon svakog jela.

Komentari
0
Pošalji komentar
dSx 7Vk
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: