Niški inženjeri izrađuju robote za poljoprivredu - moći će da oru, sade, beru

Izvor: Niški portal | 16-Nov-2022 | 13:59

Inovacije su ključ razvoja, a Niš je prethodnih godina postao inovacioni centar Srbije. Roboti koji čuvaju ovce, pregledaju lokomotive i pomažu poljoprivrednicima u polju, samo su neki od proizvoda koje su osmisli niški inženjeri.

Firma „Koming“ iz Niša, na dobrom je putu da, nakon što je napravila robota za čuvanje ovaca, izrađuju i robote Agar koji će moći da obavljaju skoro sve poslove u u poljoprivredi, počev od oranja, preko sadnje, prskanja, navodnjavanja, sve do branja.

Stručnjaci „Kominga“ krenuli su sa izradom robota februara ove godine i do sada su izradili šest njegovih prototipova, a sa usavršavanjem i razvojem će nastaviti do februara 2024. godine.

Ono po čemu će se robot napravljen u Nišu razlikovati od drugih je ne samo to što će moći da obavlja različite poslove, već će moći da se koristi i na veoma strmim terenima.

Nikola Velčev iz kompanije „Koming“, rekao je za agenciju Beta da Agar bez problema savladava nagibe do 40 stepena.

„Isprobali smo ga na terenu i izvukli 345 kilograma uz nagib od 30 stepeni. Razvili smo automatsko nivelisanje tako da robot kada naiđe na uspon, on spusti prednji deo. Bez toga bi se prevrnuo ukoliko nosi veliku težinu ili vuče prikolicu“, kazao je Velčev.

Prema njegovim rečima, Agar je napravljen tako da može da obavlja poslove koji su na samoj zemlji, na primer da bere jagode, a za par sekundi robotska platforma može da se prilagodi i podigne, tako da njegova ruka može da dohvati dva metra ili dva metra i 10 centimetara.

„Naš cilj je da razvijemo robotsku platformu koja će omogućiti sistem integratorima da razvijaju nastavke. Bukvalno kao freza koja ima veliki broj nastavaka za različite aktivnosti. Trenutno na tržištu ima robota koji su specijalizovani za određene poslove“, objasnio je Velčev.

Na razvoju robota radi, dodao je Velčev, oko 30 stručnjaka firme Koming i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a projekat finansira Fond za inovacionu delatnost.

„Trenutno radimo na tome da Agar malo olakšamo jer smo zaključili da smo ga previše ojačali i time ćemo mu povećati nosivost za 30 do 50 kilograma. Izvesno je da će moći sa baterijama koje smo mu ugradili da radi bez prekida 24 sata dnevno“, izjavio je Velčev.

Kako je kazao, farmeri koji budu kupili Agara moraće da prođu obuku za upravljanje, ali ono neće biti komplikovano.

 

 

„Robotom će moći da se upravlja uz pomoć džojstika, a imaće i autonomni sistem i moći će da se uz pomoć senzora kreće, da detektuje prepreke i da ih zaobilazi. Imaće GPS navigaciju, tako da će moći, uz pomoć obeleženih tačaka, da sam dođe od kuće do njive“, rekao je Velčev.

On je dodao da je plan stručnjaka koji rade na razvoju Agara, da do pokretanja serijske proizvodnje, za dve ili tri godine, cenu dovoljno spuste da mogu da ga priušte ne samo velika poljoprivredna gazdinstva, već i mali proizvođači.

„Trenutno poljoprivredni roboti koji se prodaju na našem tržištu koštaju preko 100.000 evra, što je ogromna cifra za poljoprivrednike“, naveo je Velčev.

Prema njegovim rečima, robot Šepard, kojeg su završili prošle godine uskoro će se naći u prodaji, pošto se završe na njemu još neke sitne izmene. Šepard će, podsetio je Velčev, moći da čuva stado koje ima i do 620 ovaca.

Niški inženjeri imali su podršku Evropske unije. Projekat Agar finansira Fond za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Podsetimo, podrška Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju u Srbiji vredna je više od 230 miliona evra od 2000. godine do danas. Projekti EU iz ovog sektora podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, namenjeni su poboljšanju zaštite zdravlja potrošača, unapređuju kvalitet proizvoda, osiguravaju podsticaje i povećavaju konkurentnost srpskih poljoprivrednika na tržištu Evropske unije sa preko 500 miliona potrošača.

Fotografije: Beta/ Biljana Ljubisavljević
Komentari
0
Pošalji komentar
6MY mLZ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: