Niški osnovci i srednjoškolci pisali „Pismo vojniku – ratniku“ i zablistali pred Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije

Izvor: NiškiPortal | 11-Jun-2018 | 19:57

Niški osnovci i srednjoškolci pisali „Pismo vojniku – ratniku“ i zablistali pred Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije

U konkurenciji osnovnih škola posebno zablistali učenici OŠ "Branko Miljković" Niš kao jedini iz Niša.

 

foto: facebook/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Učenici osnovnih i srednjih škola, na nivou naše zemlje, učestvovali su na Literarnom konkursu „Pismo vojniku – ratniku“, čiji je idejni tvorac Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Za dvadeset najboljih radova Ministarstvo je obezbedilo nagrade - vikend na Tari od 1. do 3. juna 2018.

Zanimljivo je da od dvadesetoro najboljih radova, čak sedam je sa teritorije Školske uprave Niš.

Tim povodom objavljujemo imena nagrađenih učenika i ujedno im čestitamo. 

Nagrađena „Pisma vojniku – ratniku“ iz Školske uprave Niš su:

 

Osnovci:

  1. Uroš Mladenović, učenik 8. razreda OŠ „Branko Miljković“ Niš i
  2. Iva Milošević, učenica 8. razreda OŠ „Branko Miljković“ Niš

 

Srednjoškolci:

  1. Ana Radovanović, učenica 3. razreda Gimnazije Pirot
  2. Jelena Mićić, učenica 2. razreda Gimnazije „Bora Stanković“ Niš
  3. Luka Stojković, učenik 3. razreda Tehničke škole „12. februar“ Niš
  4. Anđela Kovačević, učenica 3. razreda Pravno poslovne škole Niš
  5. Dušan Nikolić, učenik 3. razreda Pravno poslovne škole Niš

 

foto: facebook/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Da podsetimo:

Nagrađeni učenici na literarnom konkursu „Pismo vojniku-ratniku” proveli su ovaj vikend na Tari. Dvadeset osnovaca i srednjoškolaca iz cele Srbije, koje uz talenat za pisanje povezuju i isnpiracija koju su pronašli u pripadnicima naše vojske, ali i u našim precima ratnicima, nagradno putovanje na toj planinskoj lepotici proveli su u razgovoru, druženju i šetnjama. Domaćini na ovom putovanju, pripadnici Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije, potrudili su se i da, tokom ovog putovanja, mladi ljubitelji pisane reči i njihovi nastavnici, saznaju nešto više o Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

 

Načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Savo Iriškić primio je u kasarni „Banjica 2“ pobednike literarnog konkursa „Pismo vojniku-ratniku”, akcije koja ima za cilj da promoviše Vojsku i vojni poziv. Tom prilikom, autorima  najboljih radova uručene su nagrade  – vaučeri za vikend boravak u objektu „Javor” na Tari.
 
Pukovnik Iriškić, koji je ime načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića primio današnju delegaciju učenika srednjih i osnovnih škola, izrazio je zadovoljstvo što je više stotina učenika  učestvovalo na konkursu koji ima za cilj da približi vojsku narodu, posebno omladini koja predstavlja budućnost Srbije. On je mladiće i devojke upoznao sa ulogom, namenom i zadacima Vojske i poželeo im lep provod na Tari.
Idejni tvorac konkursa, načelnik odseka za moral Generalštaba pukovnik Srećko Kuzmanović izrazio je zadovoljstvo što je još jedna od akcija koja ima za cilj promociju vojnog poziva dobro prihvaćena.
 
– Predvideli smo da na Tari s đacima organizujemo zabavne i rekreativne sadržaje, kao i posete kulturno-istorijskim znamenitostima, ali i da im kroz različite aktivnosti približimo vojsku, rekao je pukovnik Kuzmanović, dodajući da očekuje da će sledeće godine učenici širom zemlje pokazati još veće interesovanje i da će Ministarstvo odbrane u saradnji s Ministarstvom prosvete obezbediti veći broj nagrada za najbolje.
 
Načelnica odeljenja za koordinaciju školskih uprava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Jasmina Đelić čestitala je deci koja su učestvovala na konkursu, izrazivši zahvalnost roditeljima i nastavnicima koji su vaspitali decu, spremnu da učestvuju i u zadacima koji neće biti nagrađeni ocenom. Ona je istakla da su upravo nastavnici ti koji su u deci razvili literarno stvaralaštvo i razvili ljubav prema književnosti i umetnosti. Ona je podvukla da je bilo zadovoljstvo sarađivati s Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, koji su bili stručni nosioci projekta, izrazivši uverenje da će sličnih projekata biti i u budućnosti.
Srednjoškolci i osnovci sa teritorije Srbije koji su pisanom reči pobrali simpatije članova Komisije, danas su, nakon prijema  u Generalštabu, obišli su spomen-sobu i bogoslužbeni prostor Garde Vojske Srbije, a nakon ručka mladi ljubitelji pisane reči krenuli su put Tare.
Nakon akcije širom Srbije svaka opština poslala je po jedan rad koji je ocenjen kao najbolji u kategoriji srednjoškolaca, odnosno osnovaca, a stručne komisije ministarstava odbrane i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja među 127 pristiglih radova odabrale su 20 najuspešnijih.
 
Ove godine obeležava se značajan datum, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Imajući to u vidu, cilj akcije „Pismo vojniku-ratniku” bio je da se mladi ljudi podstaknu da kroz literarne radove izraze osećanja prema Vojsci Srbije danas kao i da iskažu pijetet prema svojim precima, učesnicima Prvog svetskog rata.
Komentari
0
Pošalji komentar
FAd EhG
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: