Novo lice zdravstva

Izvor: Ministarstvo zdravlja | 28-Mar-2017 | 18:52

Javna nabavka Ministarstva zdravlja iz 2015. godine rezultirala je u 2016. radovima na krečenju prostorija zdravstvenih ustanova, adaptacija i sanacija mokrih čvorova i vodovodne i kanalizacione mreže zdravstvenih ustanova iz Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova.

Radovi su izvedeni u 136 ustanova (89 na lokalnom nivou i 47 na republičkom).
Tokom 2016. godine poduhvat renoviranja zdravstvenih ustanova podrazumevao je primarne, sekundarne i tercijarne ustanove širom Srbije. Posle uloženih gotovo 700 miliona dinara mnoge bolnice dobile su novi izgled i uslove dostojne i pacijenata i lekara.

U KBC Zvezdara kompletno je rekonstruisan drugi sprat bolnice, mokri čvorovi, kuhinja, trpezarija na trećem spratu, a u toku su radovi na prvom spratu. U zgradi do porodilišta, staroj 70 godina sređuje se krov. Za to je izdvojeno 10 miliona dinara.

Institut za ortopedske bolesti na Banjici je iskoristio 20 miliona dinara za rekonstrukciju. Tim sredstvima potpuno su renovirali toalete i kupatila, kao i sobe i kuhinje. Renoviranje Infektivne klinike KCS planirano je u okviru projekata, odnosno, sredstava kojima raspolaže Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

U prethodnim mesecima sređivale su se i zdravstvene ustanove širom Srbije. Primera radi, u Zaječaru su renovirane zgrade stare više od veka, u Valjevu je sređena Poliklinika, a u Leskovcu renovirana zgrada Psihijatrije i kompletno sređeni sanitarija i stolarija na Onkologiji.

Za iste namene u ovoj godini Ministarstvo zdravlja izdvojilo je, za početak, 250 miliona dinara za redovno održavanje, za sanaciju toaleta, mokrih čvorova, vodovodne i kanalizacione mreže, krovova koji prokišnjavaju.

U ovoj godini planiran je početak obnove i izgradnje kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

U Klinički centar Srbije biće uloženo 100 miliona evra. Za izgradnju i opremanje Kliničkog centra u Novom Sadu biće izdvojeno 47 miliona evra, a u Kragujevcu 35 miliona evra.

  

   Foto: srbijadanas.rs

Planiran je i početak izgradnje Tiršove 2 i Onkologije 2 u Beogradu. Vlada i Ministarstvo zdravlja u narednom periodu podići će nove i proširiti i osavremeniti kapacitete postojećih objekata Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj u Beogradu za šta će biti izdvojeno pet miliona evra, a pored nje će biti izgrađena i nova bolnica – Tiršova 2 – koja će se prostirati na 30.000 kvadrata i u čiju izgradnju i opremanje će biti uloženo 52 miliona evra.

U obnovu GAK Višegradska će biti uloženo 7,5 miliona evra, u pedijatrijsku bolnicu u Zemunu 3,5 miliona evra, u Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje 17 miliona evra, u Kliniku za neurohirurgiju 12 miliona evra, a u rekonstrukciju i opremanje Urgetnog centra u Beogradu 3,9 miliona evra.

Prošle godine nabavljena su četiri linearna akceleratora, a planirana je nabavka još osam koji će biti raspoređeni u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kladovu.

Posle nabavke gama noža kojim je neophodnu zdravstvenu pomoć dobilo 1.014 pacijenata, ministarstvo zdravlja planira nabavku i sajber noža koji se koristi u lečenju malih tumora.

Za lečenje dece obolelih od retkih bolest u 2017. biće izdvojeno 1,1 milijardu dinara.

Srbija će uskoro dobiti i tri angio-sale koje omogućavaju lekarima da brže intervenišu posle infarkta i spasu život pacijenta. Jedna angio-sala će se nalaziti u Urgentnom centru, jedna u KBC Bežanijska kosa, a jedna u Čačku.

Ministarstvo zdravlja

Komentari
0
Pošalji komentar
etH DPP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: