Obeležen Dan Kopnene vojske i Dan pešadije

Izvor: Niški portal | 17-Nov-2022 | 10:43
Dan Kopnene vojske, Dan pešadije i Krsnu slavu Kopnene vojske Svetog velikomučenika, čudotvorca i pobedonosca Georgija – Đurđic, pripadnici Komande Kopnene vojske i jedinica Kopnene vojske, dočekali su liturgijski, u bogoslužbenim prostorima, i radno, na poligonima i vežbalištima.
 
 
 
 
Pripadnici Komande Kopnene vojske, obeležili su slavu Kopnene vojske i Komande Kopnene vojske, bogosluženjem u bogoslužbenom prostoru komande. Službu su vršili protojereji-stavrofori Branko Cincarević i Vlajko Grabež sa vojnim sveštenicima majorom Đorđem Dimićem, protojerejem i kapetanom Ivanom Ganićem, jerejem. Rezanje slavskog kolača bilo je u Domu vojske – Niš.

Delegacija Kopnene vojske koju su činili komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i pukovnici Dragan Ljubić i Goran Stamenković, položila je venac na spomenik u parku na Trgu Kralja Aleksandra Ujedinitelja.
 
 
Obeležavanje praznika je nastavljeno u niškom Domu vojske. Posle intoniranja himne BOŽE PRAVDE u izvođenju Vojnog orkestra – Niš, povodom Dana Kopnene vojske, pročitane su čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.
 
U svom obraćanju, general Simović je podsetio prisutne na istorijske činjenice, ukazao na neprolazne vrednosti i odao priznanje svim pripadnicima Kopnne vojske na profesionalnom, požrtvovanom odnosu i nesebičnom zalaganju prilikom izvršavanja zadataka.
Komandant Kopnene vojske je naglasio, da je Kopnena vojska u ovoj godini izvela 1747 gađanja iz naoružanja rodova, uključujući i gađanja iz novouvedenog borbenog-protivoklopnog sistema KORNET.
 
 
 
 
 
Tokom obraćanja, komandant Kopnene vojske je istakao: „Ako nam duše budu uz Boga, srca sa našim porodicama, a snaga, čast i dostojanstvo, uz državu, majku i otadžbinu Srbiju, izdržaćemo sve nedaće i belosvetske prevare”.
 
„Naš vojnički hleb ima tvrdu koru, ali nije grešan. On je osveštan mukom, znojem i krvlju. Često je gorak i suv. Ali je ukusan, jer je pošten, častan i ne zastaje u grlu.”, dodao je Simović.
 
Nakon obraćanja komandanta, pročitane su i naredbe o unapređenjima i dodeljenim medaljama i odlikovanjima.
 
Kopnena vojska obeležava svoj praznik- 16. novembar, u znak sećanja na početak slavne Kolubarske bitke, koja je u istoriju ratovanja ušla kao jedinstveni primer da se vojska kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz. Ovaj dan se obeležava i kao Dan roda pešadije, najmasovnijeg roda u jedinicama Kopnene vojske i Vojske Srbije. 
 
 

 
Komentari
0
Pošalji komentar
Tls hIt
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: