Publika "bez daha": Održana premijera filma „Logor smrti u Karašjoku"

Izvor: Niški portal | 26-Aug-2022 | 07:39
Dve sale u bioskopu „Sinepleks" u Nišu bile su male da prime publiku koja je večeras došla da pogleda dokumentarni film "Logor smrti u Karašjoku" koji je premijerno prikazan u okviru „Filmskih susreta".

Ovaj film predstavlja istorijsko blago koje smo kao narod dobili zaslugom Srbina iz Norveške producenta Branka Dimovića Dimeskog koji je i pokrenuo celokupnu priču oko ekranizacije filma sa prijateljskom norveškom produkcijom POX sa rediteljem Kjetilom Palmkvistorom na čelu.

- Videli ste i sami koliko je publika bila "bez daha". Zahvalio bih se svim Nišlijama koje su došle, videli ste dve prepune sale, utisci su mogu reći pozitivni iako se radi o jednom tužnom i potresnom filmu koji govori o stradanju našeg naroda u logorima u Norveškoj, a ono što je ovaj film učinio je da ćemo ovim putem otrgnuti od zaborava stradanje naših predaka i time dati jednu smernicu našim potomcima da i oni to učine. U Norveškoj je film prikazan predpremijerno 6. avgusta i verujte mi takođe imali smo prepuno salu bioskopa "Oeon" i kako Norvežani tako i Srbi, regovali su veoma pozitivno na film i pokazali dubok naklon na ono što smo uradili kada je film u pitanju – rekao je nakon premijere u Nišu Branko.

U celoj ovoj priči veliki doprinos dao je i norveški istoričar Knut Flovik Torasen.
Nakon premijere u Nišu, film "Logor smrti u Karašjoku", reditelja Kjetila Palmkvista, biće prikazan u Beogradu, Oslu, Gračanici, Stokholmu, Švajcarskoj, a filmska ekipa već razmišlja o snimanju drugog dela.
 
 
Foto: Novosti
 
Dokumentarno-igrani film "LOGOR SMRTI U KARAŠJOKU" realizovan je u okviru projekta "80 godina od stradanja srpskih ligoraša za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj" od strane Filmske produkcije PQX Media AS-Norge iz Norveški i prijatelja i saradnika.
Dokumentarni film je preveden na srpski, norveški i engleski jezik.

 
Komentari
0
Pošalji komentar
gLV ZWa
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: