Janković: Ovako masovno zaražavanje, možda znači kraj, ali niko to sa sigurnošću ne može reći

Izvor: Niški portal | 05-Jan-2022 | 10:33
Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je da je omikron soj virusa "dao ubrzanje" novom talasu zaražavanja koronom i ocenio da će uslediti veliki pritisak na kovid ambulante, a da bi uskoro broj zaraženih dnevno mogao biti i petocifren.

- U narednom periodu nas očekuje uznemirujući scenario, neće biti toliko ljudi za bolnice, rekao je Janković i naglasio kako veruje da će, kada se danas pojave brojke zaraženih, to delovati uznemirujuće i deprimirajuće.

Janković je naglasio da će brojevi zaraženih biti potcenjeni, a uveren je da što hitnije treba nešto uradti, jer će efekti ovog pritiska biti mnogo više socijalni i društveni nego zdravstveni.
 


Vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omirkona, ali štite od smrtnih ishoda i težih slučajeva, naglasio je Janković i dodao da omikron za sada daje lakšu kliničku sliku.

Prema njegovim rečima, simptomi se pojavljuju već posle dva dana, kraće traje i ono što rade zemlje u Zapadnoj Evropi je da smanjuju vreme karantina, kako ne bi svi bili na bolovanju.

- Možda je ovo poslednji čin, ovako brzo i masovno završavanje, bez opterećenja zdravstvenog sistema možda znači kraj, ali niko to sa sigurnošću ne može reći, rekao je Janković.

On je naveo da na kovid odeljenju KC Niš trenutno imaju 55 pacijeata na bolničkom lečenju, ali se radi o delta soju.
Komentari
0
Pošalji komentar
HXH Siu
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: