Počeo sa radom elktronski zdravstveni karton: Dostupan svim građanima

Izvor: Niški portal | 11-Jan-2022 | 06:29
Građani će ubuduće putem portala e-Zdravlje ili mobilne aplikacije e-Zdravlje moći prvi put da pristupe delu svojih zdravstvenih podataka iz do sada integrisanih državnih ustanova koje su posetili.
 
Dakle, putem portala e-Zdravlje svakom građaninu dostupan je elektronski zdravstveni karton, osim nalaza lekara kod kojih su bili, građani će moći da vide svu svoju terapiju koja im je prepisana kao i da zakazuju sami pregled kod svog izabranog lekara i svog izabranog stomatologa.

Osim toga, izabrani lekari mogu da korišćenjem informacionih sistema koje koriste u svakodnevnom radu pristupe zdravstvenim informacijama svojih pacijenata iz drugih zdravstvenih ustanova.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je ovo veliki, ali samo prvi korak u kompletnoj digitalizaciji zdravstva i dodala da je do sada u sistem uvezano 70 odsto zdravstvenih ustanova.
 

 
Kako je navela, tu su najveće zdravstvene ustanove u tri najveća grada - Beograd, Novi Sad i Niš, uključujući Klinički centar Vojvodine, Univerzitetski klinički centar Srbija, Univerzitetski klinički centar Niš, devet instituta, 13 specijalnih bolnica, 20 opštih bolnica, četiri kliničko-bolnička centra, tri klinička centra, tri klinike, dve hitne pomoći.
 
Takođe, dodala je da su tu i 21 zavod, 18 gerontoloških centara, 18 domova za stare i odrasle osobe, pet domova za decu i omladinu, jedan dom za slabovide i 145 od 158 domova zdravlja.
 
"Do kraja prvog kvartala 2022. godine imaćemo sto odsto ustanova koje su uvezane ovim sistemom", istakla je Brnabić.
 
Kako je dodala, u sistem će biti uvezane i privatne zdravstvene ustanove. Naglasila je da se u istoriji Srbije nikada više nije ulagalo u zdravstvo i dodala da se u poslednjih nekoliko godina u obnavljenje i izgradnju infrastrukture u zdravstvu ulaže nešto više od jedne milijarde evra.
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da će zahvaljujući pristupu zdravstvenim podacima mnogo toga moći na vreme da se prepozna, krene sa lečenjem i spreče komplikacije.
 
"To je revolucija, samo zamislite šta smo omogućili za generacije koje dolaze, nešto o čemu mi nismo mogli ni da sanjamo", rekao je Lončar.
 
Izrazio je nadu da će i privatne zdravstvene ustanove ovo prihvatiti jer "nemamo nikakav problem da i privatnici 'vuku' sve što pacijent ima u državnoj ustanovi".
 
"Kada je pacijent u nekom momentu izabrao da ode kod privatnika, da privatnik ne mora da ponavlja analizae, već da vidi sve što je urađeno", dodao je Lončar.
Komentari
0
Pošalji komentar
Zwz uVL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: