Posao za hiljadu radnika: Kineska fabrika počinje proizvodnju automobilskih farova

Izvor: Niški portal | 10-Jun-2021 | 09:41
Fabrika "Sjing Ju" u Nišu je završena i u nju stižu mašine za izradu automobilskih farova. Tokom probne proizvodnje, rade se svetla za kineska vozila, objašnjavaju kineski stručnjaci. Od oktobra će se proizvoditi isključivo zadnja svetla za mercedes i BMV.

- Srbija je za Kinu glavni strateški partner za jugoistočnu Evropu, a Niš je jedan od glavnih industrijskih i IT centara i zato smo došli baš ovamo - rekao je menadžer kvaliteta Juenđe Đa.

Fabrika će zaposliti oko hiljadu radnika. Biće to treća strana visokotehnološka kompanija koja dolazi u Niš.

- Želja je bila da pored IMI i Zumtobela u Niš dovedemo još jednu fabriku koja će se baviti viskom tehnologijom i koja će zapošljavati visokostručne ljude, fakultetski obrazovane - naveo je Slobodan Čolaković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

"Sjing Ju" će zbog pogodnosti poslovati i u okviru Slobodne zone Vranje.

- To za njih znači da su oslobođeni svih davanja na uvoz robe, na energente koje će da koriste, na sve repromaterijale koji ulaze u samu fabriku - rekao je direktor Slobodne zone Vranje Branislav Stojković.

Fabrika u Nišu izgrađena je u industrijskoj zoni, na oko šesnaest i po hektara. U izgradnju ove fabrike uloženo je oko šezdeset miliona evra, a Niš će za kinesku kompaniju biti logistički centar za celu Evropu za sve vrste automobilske rasvete.

- Zaposlićemo lokalno stanovništvo i stručnjake sa Univerziteta, a cilj nam je da u drugoj fazi fabrikom uglavnom upravljaju ljudi iz Srbije - istakao je Juenđe Đa.

U kineskoj fabrici kažu da će oko 80 odsto kooperanata biti iz Srbije, ali da će u Niš doći i nekoliko njihovih inostranih dobavljača.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
25y FVg
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: