Postavljanje teškog mehanizovanog mosta na Hisaru u Prokuplju

Izvor: Niški portal | 11-Aug-2022 | 17:24
Pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona iz sastava Kopnene vojske postavili su most preko arheoloških iskopina na brdu Hisar u Prokuplju radi obezbeđenja uslova za nastavak radova na uređenju ove lokacije.
 
Reč je o teškom mehanizovanom mostu, dužine 20 metara i nosivosti do 40 tona ukupnog opterećenja, kojim će moći da saobraćaju teške građevinske mašine angažovane na asfaltiranju saobraćajnica do ovog brda, na kom se nalaze ostaci srednjovekovne tvrđave.
 
 
 
 
 
Lokalna samouprava je radove na uređenju brda Hisar i restauraciju arheoloških i istorijskih znamenitosti započela pre tri godine uz podršku resornih ministarstava, a pomoć Vojske Srbije je bila ključna za nastavak radova budući da se na trasi nalaze vredna arheološka nalazišta i iskopine koje je trebalo premostiti.
 
 
 
Realizacija ove aktivnosti, kojom Vojska Srbije pruža podršku lokalnoj samoupravi, predstavljala je i odličnu priliku za dodatno osposobljavanje inžinjeraca za postavljanje teških mehanizovanih mostova, koji su namenjeni za savlađivanje suvih i vodenih prepreka do 40 metara širine.
 
 
Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroslav Antović, izjavio je da je Grad Prokuplje započeo je niz arheoloških istraživanja i brojne projekte na čitavom kompleksu Hisar. „Da bi se brojni projekti odobreni od strane resornih ministarstava priveli kraju, bilo je neophodno postavljanje mosta, za čiju pomoć se Gradska uprava Prokuplja obratila Vojsci Srbije. Pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Treće brigade Kopnene vojske, izašli su u susret, postavili most i na ovaj način još jednom pokazali da je saradnja između jedinica lokalne samouprave i Vojske Srbije na zavidnom nivou”, istakao je Antović. Zatim je dodao da se uskoro očekuje završetak radova na asfaltiranju parkinga kao i završetak tendera za izvođače radova na citadeli, tj. postavljanju letnje pozornice na Hisaru.
 
„Čitav kompleks Hisar je pod arheološkom zaštitom i radovi će se nastaviti u narednom periodu, u najvećoj meri tokom sledeće godine”, zaključio je Antović.
 
 
 
Sanja Crnobrnja Krasić, viši kustos, arheolog Narodnog muzeja Toplice i rukovodilac arheoloških istraživanja Hisara kaže da je ove godine realizovana treća kampanja arheoloških istraživanja na Hisaru.
 
„Ono što je zadivljujuće u ovoj kampanji je pomoć vojske, tj. postavljanje vojnog mosta preko arheološkog nalazišta, jer takva praksa nije zabeležena u srpskoj arheologiji, a zapravo predstavlja sjajan kompromis između investicionih infrastrukturnih projekata grada i same zaštite arheološkog nasleđa. Izražavam veliko divljenje prema pripadnicima Vojske Srbije, u smislu da su brzo i bezbedno uspeli da postave ovakav most i da izvedu jednu zahtevnu akciju, a da pri tom nije došlo do oštećenja arhitekture arheološkog nalazišta, koje je otkriveno prošle godine”, istakla je ona.
 
Dodala je i da ova akcija pokazuje mogućnosti i putokaz dalje saradnje svih koji rade na zaštiti kulturnog nasleđa Srbije sa vojskom, tamo gde bude bilo potrebno, a da se na Hisaru sada nalazi obezbeđen viševremenski arhitektonski kompleks, na kome su na malom prostoru konstatovani tragovi naseljavanja Hisara u bronzano doba, kasno rimsko doba, rano vizantijsko doba, doba srpskog srednjeg veka, što pokazuje da je Prokuplje bilo gusto naseljavano u raznim epohama.
 
 
Potpukovnik Bojan Milenković, zamenik komandanta 310. inžinjerijskog bataljona izjavio je da pripadnici inžinjerijskiog bataljona, osim pružanja pomoći, unapređuju svoju osposobljenost za rukovanje inžinjerijskim mašinama, koje se u Vojsci Srbije koriste za uređenje puteva, savlađivanje prepreka, zaprečavanje i maskiranje.
 
„Postavljanje ovog mosta posmatramo kao nastavak dugogodišnje saradnje sa Gradom Prokupljem, koja je na vrlo visokom nivou. Osim u Prokuplju, u prethodnom periodu, pripadnici naše jedinice su kroz projekte civilno-vojne saradnje u Topličkom kraju učestvovali u čišćenju korita reke Toplice i Kosanice u Kuršumliji, kao i Jošanice u Blacu, tako da je ovo samo jedan u nizu projekata civilno-vojne saradnje”, dodao je potpukovnik Milenković.
 
Kapetan prve klase Miloš Rajković, izjavio je da je svim pripadnicima inžinjerijskog bataljona drago što su izvođenjem dela praktične obuke i postavljanjem teškog mehanizovanoh mosta, pomogli u stvaranju uslova za nastavak radova na uređenju prilaza ovom lokalitetu i na neki način doprineli očuvanju dela bogate istorije i kulture Prokuplja. Most je dužine 20 metara, velike nosivosti i omogućiće nesmetan prilaz i prelazak teške mehanizacije i građevinskih mašina, bez bojazan po bezbednost lokaliteta i ljudi koji na njemu rade.
 
U situaciji kada se zbog odsustva padavina meštani mnogih sela suočavaju sa nestašicom vode, Vojska Srbije ostaje spremna da angažuje svoje snage i sredstva kako bi pomogla stanovništvu i umanjila posledice suše. Time pokazuje da je uvek u službi građana, ne samo kada je reč o odbrani zemlje, već i kada treba obezbediti vodu, evakuisati ugrožene, pružiti medicinsku pomoć, napraviti put, most, sanirati klizišta, raščistiti snežne nanose ili ugasiti požar.
 
Trenutno, pripadnici Vojske Srbije su angažovani na obezbeđenju pijaće vode u selima na Pešterskoj visoravni i u opštini Ljubovija, gde je zbog velike suše ugrožen i stočni fond, dok je angažovanje u Prijepolju uspešno privedeno kraju.
 
Vojska Srbije je više puta angažovala snage i sredstva radi otklanjanja posledica poplava u ovom delu zemlje, a sada se, realizacijom radova na uređenju rečnih korita, deluje i preventivno. Realizaciju aktivnosti i projekata civilno-vojne saradnje ova inžinjerijska jedinica Vojske Srbije počela je angažovanjem u Opštini Kuršumlija, kada je očišćen deo reke Toplice i Kosanice, a u petak se završava uređenjem korita reke Jošanice u opštini Blace.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
cON Vgi
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: