Potpisana dva zaključka o aktivnostima "Otvorenog Balkana"

Izvor: Niški portal | 16-Nov-2021 | 07:11
Na kraju skupa regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kojem su se u Nišu od 12. do 14. okupili ministri finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, potpisana su dva zaključka sa radnih sastanaka, u kojima su definisane sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Tirani.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, reč je o aktivnostima koje će doprineti olakšavanju trgovine, saradnje u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, kao i slobodnom pristupu tržištu rada građana tri zemlje.

Prvi Zaključak su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, zatim ministarka finansija i privrede u Vladi Albanije Delina Ibrahimaj, ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije Frida Krifka i zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Severne Makedonije Trajan Dimkovski.
 


Potpisavanju su prisustvovali i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koja je bila i domaćin ovog skupa, kao i predsednica Unije privrednih i industrijskih komora u Albaniji Ines Mućostepa i predstavnici Privredne komore Severne Makedonije Aneta Dimovska i Nena Nikolovska.

Ovim dokumentom predviđeno je da se do kraja godine intenzivno radi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema.

Realizacija ove mere značajno će doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama.

Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe, uključujući i fitosanitarnu inspekciju, raditi neprekidno 24 sata.

Zaključeno je i da će sve tri strane do kraja 2021. godine potpisati i validirati sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata, što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite.

Dogovoreno je i da će se raditi na umanjenju svih naknada koje se plaćaju pri prelasku graničnih prelaza, a za robu koja ima poreklo u zemljama članicama.

Kada je reč o integrisanom upravljanju granicom, tzv. "One stop-shop", do kraja godine će Srbija i Severna Makedonija rešiti sve postojeće nedostatke kako bi on bio u potpunosti funkcionalan, a Severna Makedonija i Albanija će nastaviti da rade na tome da uspostave "One stop-shop" između svojih zemalja.

Zaključkom sa radnih sastanaka je predviđeno i da do kraja novembra bude osnovana zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike tri zemlje.

Kada je reč o delu zaključka koji se odnosi na saradnju u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, dogovoreno je usaglašavanje liste bilja i biljnih proizvoda za koje je potreban fitosanitarni pregled i izdavanje fito sertifikata, zatim razmena karantinskih lista sa statusom i razmena programa nadzora nad štetnim organizmima, dalje razmena svih monitoringa i plana službenih kontrola iz oblasti hrane biljnog, životinjskog i mešovitog porekla.

U delu zaključka koji se odnosi na saradnju u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije dogovoreno je i priznavanje i prihvatanje labaratorijskih analiza, pregled van graničnih prelaza, odnosno u najbližim carinskim ispostavama za bilje za koje je potreban fitosanitarni pregled, zatim unifikacija liste bolesti životinja, kao i lista odobrenih objekata za hranu životinjskog porekla i hranu za životinje, gde se podrazumeva razmena notifikacija objekata bez kontrole na licu mesta, samo uz razmenu plana monitoringa.

Drugi Zaključak su potpisali ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, albanska ministarka finansija i privrede Delina Ibrahimaj i zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkovski.

Ovim zaključkom je predviđeno potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje.

Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Krajem decembra biće održan samit u Tirani, u Albaniji, na kojem će se razgovarati o tome šta je u međuvremenu urađeno i koji su naredni planovi kako bi se iskoristili puni potencijali ove inicijative.

Regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan" pokrenuli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.
Komentari
0
Pošalji komentar
ZoA Wlj
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: