Presuda vaspitaču: 3 godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja deteta

Izvor: Niški portal | 25-Jan-2022 | 10:07
Nišlija V. P. (64) vaspitač u Dečjem kulturnom centru osuđen je danas na tri godine zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljenih polnih radnji čija je žrtva bila maloletna polaznica ove ustanove.

Ovo je prvostepena presuda Osnovnog suda u Nišu na koju postoji pravo žalbe.

Vladimir Rakonjac, portparol Osnovnog suda u Nišu saopštio je da je danas završen glavni pretres pred ovom pravosudnom institucijom, te da je vaspitaču izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri godine.

V. P. se teretio za krivično delo nedozvoljenih polnih radnji u produženom trajanju nad petogodišnjom devojčicom, polaznicom Dečjeg kulturnog centra. Radi zaštite interesa maloletnika, sudski postupak je bio zatvoren za javnost, pa detalji ovog gnusnog dela nisu saopšteni. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, vaspitač se sumnjičio da je iskorišćavao poverenje deteta i zloupotrebio svoj položaj, te da je u više navrata devojčicu ljubio, neprikladno je dodirivao i njenu ruku stavljao na svoj polni organ.

Kako je nakon hapšenja potvrdila direktorka DKC Sandra Petković, V. P. je u toj ustanovi radio 36 godina i do penzije je imao deset meseci.
 


- Radno mesto mu je u našem objektu u parku Čair. Poslednjih godina bio je angažovan u kreativnim radionicama. To je rad sa decom kroz različite aktivnosti, u tom segmentu našeg rada imamo dosta saradnika, jer se mi ne bavimo čuvanjem dece već razvijanjem njihovih interesovanja. On je deci držao likovno obrazovanje, učio ih je crtanju, a osim toga radio je kao saradnik na prijemu mališana. Konkretno, njegova obaveza je bila da preuzima decu kada ih roditelji dovode i da im ih predaje nakon završetka vremena provedenog u našoj ustanovi. Ističem da nikada nijednu zvaničnu prijavu niti žalbu na njega nismo imali. Moguće je da su roditelji na tu temu međusobno nešto pričali, ali žalbu ni od kolega niti od korisnika nijednu nismo dobili - rekala je tada Petković.

Mada se sumnja da petogodišnjakinja nije jedina žrtva V. P., što je potvrđeno i medijskim oglašavanjem majke još jedne devojčice, protiv njega je podneta krivična prijava samo za nedozvoljene polne radnje nad jednim detetom zbog nedostatka dokaza.

V. P. je izrečena maksimalna kazna, s obzirom na to da Krivični zakonik za nedozvoljene polne radnje predviđa novčanu i zatvorsku kaznu do tri godine.

Podesćamo, nakon što su mu stavljene lisice na ruke, i drugi roditelji koji su sumnjali da je sa njihovom decom imao neprikladan odnos, počeli su da se obraćaju organima gonjenja.

Među njima je i jedna Nišlijka (identitet poznat redakciji portala Telegraf) koja veruje da je V. P. polno uznemiravao i njenu šestogodišnju ćerku, zbog čega je ispisala iz ove ustanove.

- Bilo je to početkom leta, primetila sam da je dete uznemireno. Kazala mi je da je nakon što je piškila, vaspitač obrisao i pomazio, pokazujući rukom gde je doticao. Pažljivo sam je ispitala i shvatila da nije upotrebio hartiju, već golu ruku, a da je detetu objasnio da to čini da bi navodno video "da li joj se još piški". Rekla je i da se sa njim igrala "doktora", da joj je pokazivao donji deo stomaka gde je navodno operisan te da joj je tražio da ga "leči". Pričala je da je dotakla nešto što je bilo tvrdo, a da joj je on kazao da mu je tu "flomaster". Rekla mi je da ga je ona "lečila" i da joj je vaspitač kazao da mami ne priča kako se igraju. Meni je sve odmah bilo jasno, ali nisam znala šta da radim - objasnila je uznemirena majka ta Telegraf.
Komentari
0
Pošalji komentar
mgg 8tr
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: