Prilika za posao: Plata od 25.000 do 30.000 dinara

Izvor: Niški portal | 21-Sep-2022 | 07:48
Za program „Moja prva plata", čiji je treći ciklus u toku, do sada se prijavilo oko 5.000 poslodavaca, koji su oglasili oko 8.200 radnih mesta i iskazali interesovanje za blizu 12.000 nezaposlenih, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

„Prijavljivanje poslodavaca traje do četvrtka, 22. septembra, a imajući u vidu našu naviku da sve radimo u poslednji čas, za očekivati je da će broj prijavljenih poslodavaca i oglašenih radnih mesta za angažovanje mladih biti još veći", naveo je on.

Prema njegovim rečima, prijavljuju se poslodavci iz svih krajeva Srbije, ali ipak po broju prijavljenih zahteva prednjače Beograd i Novi Pazar, a slede Niš, Novi Sad, Kragujevac, Jagodina.

Kada je reč o delatnostima prijavljenih poslodavaca i obrazovnim profilima koje traže, Martinović navodi da je najviše zahteva iskazano za srednjom stručnom spremom.
 


„Uglavnom je to administracija, trgovina, pravo, ekonomija. Dakle, traže se knjigovođe, računovođe, ali i konobari, medicinske sestre, vaspitačice. Imamo zahteve za velikim brojem trgovaca u maloprodaji, za administratorima sistema, ali s obzirom da je oglašeno oko 8.000 radnih poziicija, možemo da kažemo da svi profili imaju šanse u ovom programu", istakao je on.

Dodao je da bi, pošto se bliži kraj prve faze, odnosno prijavljivanje poslodavaca i početak druge faze kada se prijavljuju nezaposleni mladi, nezaposleni bi već sada trebalo da se pripreme i informišu kako bi mogli da konkurišu.

Prijavljivanje nezaposlenih počinje 3. oktobra i traje do kraja meseca, a oni će sve informacije o iskazanim potrebama poslodavaca i oglašenim radnim pozicijama moći da nađu na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje kao i na portalu Moja prva plata.

Predviđeno je da se u program uključi 10.000 nezaposlenih, mlađih od 30 godina.

Martinović objašnjava da mladi kandidati mogu da konkurišu kod jednog poslodavca na više pozicija, ali i kod više poslodavaca.

Zarada 25.000 i 30.000 dinara
„Mladi se angažuju na devet meseci, a za to vreme oni sa visokom stručnom spremom dobijaju po 30.000 dinara, a sa srednjom po 25.000 dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje, osim novčanog dela, uplaćuje i nakandu za slučaj povrede na radu ili profesionalnog oboljenja", navodi Martinović.

Dodaje da je iskustvo iz prethodna dva ciklusa ovog programa pokazalo da i poslodavci mladima koje angažuju dodatno plaćaju iz svojih sredstava.

To, ističe Zoran Martinović, svakako deluje stimulišuće na nezaposlene kao i činjenica da je oko 40 odsto mladih koji su učestvovali u ranijim, već završenim programima, dobilo posao.
Komentari
0
Pošalji komentar
t5P AO5
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: