Proizvodnja mleka u Srbiji smanjena za oko 100 miliona litara: Svi na minimumu, jedva opstaju

Izvor: Niški portal | 20-Jun-2022 | 10:20
Za godinu dana proizvodnja mleka je u Srbiji smanjena za oko 100 miliona litara, što još ne ugrožava snabdevanje domaćeg tržišta.

Ipak, stočari upozoravaju da su sa trenutnom otkupnom cenom mleka u minusu, pa su i oni koji su ostali u proizvodnji u dilemi da li da je nastave ili da od nje odustanu.

Da bi pomogla farmerima, država je u poslednjih devet meseci dva puta podigla premiju – na 15 dinara za prvi kvartal ove godine. Analize Privredne komore Srbije pokazuju da u trenutnoj situaciji izazvanoj koronavirusom i sukobima u Ukrajini ni proizvođači, ni prerađivači, ni trgovci nemaju veliku zaradu na mleku.

U opštini Svilajnac dnevno se u 280 domaćinstava proizvede oko 20.000 litara mleka, što je litar po stanovniku. Stočari iz ovog kraja šampioni su u govedarstvu na poljoprivrednim sajmovima, ali ih je iz godine u godinu sve manje.
 

 
"U zadnjih godinu, dve smanjilo se mnogo, baš u ovom selu načisto prodali stoku, nemaju ništa", kaže za RTS Nebojša Aćimović iz Lukovice.
 
Dragan Todorović iz Dublja treća je generacija u porodici koja se bavi uzgojem stoke i najmlađi je stočar u selu. Do skoro godišnje je predavao oko 80.000 litara mleka, sada je smanjio proizvodnju.
 
"Imam trenutnu cenu od 41 po litru i ovaj kvartal premija 15 dinara, a do sada je bilo 10. Cena mleka nas košta minimum 65-70 dinara. Znači u minus idem, ne isplati mi se da hranim krave. Sedam, osam krava sam prodao, nekima za priplod, nekima otišle su na klanje. Lakše mi je da prodam žitarice – ječam, suncokret, kukuruz nego da hranim krave. Ako se ne poveća cena mleka verovatno ću i ja za godinu-dve da ugasim, a da bi obnovio farmu treba mi tri godine da dođem do krave"
, poručuje Todorović.
 
Prerađivači kažu da na tržištu vladaju uslovi kakve ne pamte u poslednjih 40 godina – od enormnih poskupljenja sirovina do ograničenja cena pojedinih vrsta mleka u maloprodaji. U "Imleku" navode da su od novembra otkupnu cenu sirovog mleka korigovali četiri puta.
 
"Slobodan sam da vam kažem da je prosečna cena mleka na srpskom tržištu za 30 odsto veća nego u istom periodu prošle godine. Apsolutno se slažem da postoje negativni impakti u ceni stočne hrane, u energentima i to je kategorija koja pogađa kako proizvođače, tako i nas kao prerađivače. Dodatno na strani prerađivača je i teret promene u kategoriji materijala za pakovanje, dostupnosti određenih poluproizvoda"
, naglašava Darko Samardžija, izvršni direktor "Imleka".
 
U Privrednoj komori kažu da je proizvodnja mleka u Srbiji za oko 100 miliona litara manja nego prošle godine.
 
"Analize koje radimo govore da nema nekog ko zarađuje ekstra od proizvođača do trgovaca. Svi su na minimumu i jedva opstaju. Trgovci ovoga puta nemaju puno prostora za formiranje neke ekstra cene i marže se kreću oko 15 posto"
, objašnjava Nenad Budimović, Sekretar za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.
 
Dodatno brinu upozorenja da će se negativni efekti na mlečno govedarstvo tek osetiti.
 
"Mi još imamo proizvodnju mleka na zalihama, tj. na ratarskoj proizvodnji od prošle godine. Kakva će biti ova godina, nagoveštava se suša, kako će lucerka da uspe, kako će se pripremiti silaža, koji rod kukuruza će biti videćemo u nastavku godine", dodaje Budimović.
 
Bez sistemskih mera, kažu stručnjaci, teško da će se stanje u mlečnom govedarstu popraviti. Jedan od predloga farmera je da se smanje akcize na gorivo stočarima koji se bave ovom vrstom proizvodnje.
Komentari
0
Pošalji komentar
Dza rnN
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: