Direktor Nišvila: Razmatramo da festival preselimo u inostranstvo

Izvor: Niški portal | 29-Jul-2022 | 10:31
- Ne postoje ni elementarni uslovi da Nišvil ostane u Nišu, pa ćemo procenjivati ponude da festival preselimo u inostranstvo, koje nam inače stižu od januara ove godine, rekao je Ivan Blagojević, direktor Nišvila, koji beleži svoje 28. izdanje.

 
„Moramo da razmišljamo o budućnosti festivala i očuvanju brenda, pa i u inostranstvu. Na ovom festivalu će biti emisara iz inostranstva, kojima je važno da u svoje zemlje dovedu 100.000 turista, koliko Nišvil godinama unazad dovodi, pa ćemo videti", kazao je Blagojević, dodajući da će po dosadašnjem iskustvu „malo ljudi da se potrese ako Nišvil ode iz Srbije".
 
 
Blagojević je na konferenciji za novinare kazao da Nišvil ove godine ima troškove koji su veći za jednu trećinu, a prihode koji su manji za trećinu nego prethodne godine, koja je takođe bila finansijski nepovoljna.
 


Zbog toga je došao u poziciju da ne može da isplati minimalne zarade za zaposlene, a kamoli da dovede veći broj reprezentativni muzičara.

 
„Britanski Gardijan je 2016. uvrstio Nišvil u Top 19 džez festivala u Evropi. Da ove godine radi anketu, Nišvil ne bi dobro prošao, jer realno ne zaslužuje to mesto, uprkos našem trudu da ga organizujemo što kvalitetnije", kazao je on.
 
 
Blagojević je prošlog meseca kazao za Danas da organizatori „ozbiljno razmišljaju" da presele festival u neki od evropskih gradova, pre svega zbog dugogodišnjeg nebrige države, pa i njenog ponižavajuće odnosa prema festivalu.

Ocenio je da bi spasonosno rešenje za ostanak Nišvila u Srbiji moglo da bude redovno budžetsko finansiranje najznačajnijih muzičkih festivala, koji bi na taj način prestali da zavise od „varljivih" konkursa ministarstava kulture i turizma.

Ovogodišnji Nišvil će se, inače, održati od 5. do 14. avgusta, a glavni festivalski program od 11. do 14. avgusta.

Za deset dana festivala biće izvedemo 250 programa na 15 scena na kojima će nastupiti 850 izvođača.

Uz muzičke sadržaje, posetioci će moći da vide i pozorišni, filmski, likovni, književni i strip program.
Komentari
0
Pošalji komentar
UpI ta3
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: