Rehabilitacija posle preležane korone u banji- moguća i besplatno

Izvor: Niški portal | 28-Apr-2022 | 00:05
U Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" počela je sa radom prva ambulanta u Srbiji za postkovid stanja, odnosno za postakutne posledice infekcije SARS-COV-2, čije prisustvo se zapaža kako kod pacijenata koji su imali teže oblike obolevanja, tako i kod onih sa vrlo blagom slikom bolesti, pa i kod osoba koje uopšte nisu imale simptome.

Ovo je prva ambulanta na područiju Srbije za pacijente koji su preležali virus korona gde mogu dobiti kompletan pregled, dijagnostiku, ali i banjski tretman, odnosno postkovid rehabilitaciju od tima stručnih lekara koji su radili u crvenoj zoni za vreme dok je ova zdravstvena ustanova bila u kovid režimu.

Pacijenti sa uputom uredno overenim od strane lekarske komisije pregled u postkovid ambulanti i postkovid rehabilitaciju mogu obaviti besplatno.
 


- U postkovid ambulanti se za kratko vreme putem dijagnostičkih pretraga odredjuje stepen oštećenja plućne i srčane funkcije, te se pacijentu daje savet i propisuje odgovarajuća kućna terapija i higijensko-dijetetski režim. U sklopu dijagnostičkih pretraga, pored ostalih funkcionalnih testova, radi se i ispitivanje difuzionog kapaciteta, koje daje informaciju o oštećenosti plućnog tkiva nakon preležane infekcije virusom Covid 19. Treba naglasiti da se ova dijagnostička procedura inače radi samo još u kliničkim centrima, kaže direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja'' dr Vesna Milanović.

Ona dodaje da u postkovid ambulanti rade lekari Specijalne bolnice – specijalisti pneumoftiziolozi koji su edukovani i spremni da pruže pomoć pacijentima u okviru savremenih znanja i principa lečenja, kao i na osnovu veoma značajnih iskustava nakon višekratnog rada u kovid bolnicama.

- Na zdravstveni tretman u postkovid ambulanti pacijenti mogu da dodju sa uputom za specijalistički pregled, koji obezbedjuju kod svog izabranog lekara i koji treba biti overen od nadležne lekarske komisije RFZO, ili bez uputa, odnosno o svom trošku, uz nadoknadu po utvrđenom cenovniku, precizirala je direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti Sokobanja dr Vesna Milanović.

Radno vreme postkovid ambulante u Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja'' je svakog radnog dana od 09,00 do 14,00 časova, a telefoni za zakazivanje poseta su: 018 / 830-124, 830-164 i 830-914 – lokal 1011. 
 
Specijalna bolnica za nespecifične bolesti ‚‚Sokobanja" godišnje zbrine oko 10.000 pacijenata iz Srbije i inostranstva.
Komentari
0
Pošalji komentar
S7c pL6
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: