Savet Nišavskog upravnog okruga – Susreti sa ministrima ključni za rešavanje problema u lokalnim samoupravama

Izvor: Niški portal | 24-Dec-2018 | 14:31

Predstavnici lokalnih samouprava koje pripadaju Nišavskom upravnom okrugu su na danas održanom sastanku Saveta Nišavskog upravnog okruga izrazili želju da se u 2019. godini susretnu sa ministrima srpske Vlade Zoranom Mihajlović, Zlatiborom Lončarem, Slavicm Đukić Dejanović, ali pre svih sa Brankom Ružićem, ministrom lokalne samouprave.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski najavila je dolazak ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji će početkom godine da obiđe seoske ambulante da bi se uverio u kakvim se uslovima leče pacijenti i rade zaposleni.

„Sredinom januara očekujemo još jednu posetu ministarke Slavice Đukić Dejanović kako bi sagleda situaciju u vezi sa parama i projektima koji su realizovani u našem upravnom okrugu, a koji su vezani za pronatalnu politiku“.

Budući da je jedan od prioriteta u idućoj godini stavranje integrisanog turističkog proizvoda i stavarnje buduće turističke regije u jugoistočnoj Srbiji, što će biti zadatak Nišavskog upravnog okruga i lokalnih samouprava, kako je najavila Dragana Sotirovski, očekuje i dolazak ministra Rasima Ljajića.

Prema rečima Dobrice Stojkovića, predsednika opštine Ražanj veliki broj poslova je završen i to nakon sastanka sa resornim ministarima.

„ Sada je stanje sasvim drugačije, ministri nam redovno dolaze što je za nas sa lokalnog nivoa veoma značajno, pre svega da se vidimo „oči u oči“ i da transparentno iznesemo svoje probleme. To je dovelo i do konkretnih rešavanja nekih naših problema. Kod nas je realizovan veliki projekat, rekonstrukcija puta između Paraćana i Aleksainca koji prolazi kroz našu opštinu , a u narednom periodu nas očekuje i okončanje drugih projekata“.

Jelena Trifunović, predsednik opštine Svrlji rekla je na današnjem sastanku da su satanci sa ministrima najznačajniji kako bi ih neposredno upoznali sa problemima sa kojima se sreću na terenu i kako se zakoni i propisi primenjuju u praksi.

“Ono što je pozitivno za razliku od ranijih susreta koje smo imali jeste što smo uradili kompletnu rekonstrukciju puta od Svrljiga prema Staroj Planini za šta smo veliku podršku imali od ministarke Zorane Mihajlović” rekla je Trifunović koja je naglasila da je „Saradnja načelnice Nišavksog upravnog okruga Dragane Sotirovski bio je jedan od preduslova rešavanja problema sa kojima se srećemo jer smo, zahvaljujući njoj, bili u prilici da se sretnemo sa mnogim resornim ministrima Dobili smo i sredstva za rekonstrukciju vrtića na konkursu kod ministarke Slavice Đukić Dejanović, a dogovarali smo i korake za druge projekte“.

Trifunović je rekla da statisika ne predstavlja stvarno stanje na terenu posebno kada se radi o opštinama kao što su nerazvijene, razuđene i sa malim brojem stanovnika.

Jedan od problema sa kojima se ove opštine sreću je i odlazak ljudi, pa same lokalne samouprave preduzimaju odgovarajuće mere kako bi stanovništvo zadržali.

„Manji broj rođene dece je problem koji je prisustan u svim opštinama pa smo doneli niz mera za podršku populacionoj politici. Izdvajamo srestva za zaključenje brakova, za novorođenu decu, za porodilju. Uveli smo i besplatan prevoz za naše srednjoškolce i studente , sve što smo prepoznali kao urgentne probleme, a u našoj su nadležnosti, mi smo pokušali da rešimo sami“, kaže Jelena Trifunović.

Sastanku je prisustvovao i gradski većnik Bratislav Vučković

Predstavnici lokalnih samouprava kažu da zadovoljno završavaju ovu godinu i ulaze sa velikom dozom optizmima u 2019. s obzirom na to je mnogo i planova i predloga na kojima će se raditi tokom iduće godine.

Komentari
0
Pošalji komentar
ujl sIp
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: