Skraćeno vreme karantina u Srbiji: Ubuduće će izolalacija trajati 10 dana

Izvor: Niški portal | 07-Jan-2022 | 14:00
Institut za javno zdravje "Batut" doneo je odluku da karantin u Srbiji bude skraćen i da ubuduće traje 10 dana.

Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i zemljama evropskog regiona, kao i karakteristike delta i omikron varijante virusa SARS-CoV-2, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" usvojio je izmene mera koje se odnose na skraćenje trajanja karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte COVID-19 pozitivnih osoba sa 14 na 10 dana, kao i izmene kriterijuma za izuzeće od mera karantina nakon bliskog kontakta.

Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte COVID-19 slučajeva sprovodi se u trajanju od 10 dana od momenta poslednjeg kontakta. Nakon isteka 10 dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem je nulti dan. Karantin se može prekinuti nakon 7. dana uz negativan rezultat PCR testa urađenog o sopstvenom trošku. Uzorak za PCR test se može uzeti najranije 6. (šestog) dana od početka karantina.
 


Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru).

Izuzeci od mera karantina nakon bliskog kontakta

Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa COVID-19 slučajem su izuzete sve osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine, dokaz o preležanoj zaraznoj bolesti COVID-19 u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2 ili testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.

Ukoliko je test za detekciju antigena SARS-CoV-2 urađen u laboratoriji u privatnoj svojini, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs uz rezultat testa se mora posedovati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili izveštaj o hospitalizaciji (otpusna lista) u kojima se potvrđuje dijagnoza bolesti COVID-19 u periodu kada je izvršeno testiranje, radi prihvatanja dokaza za potrebe oslobađanja od obaveze karantina/karantina u kućnim uslovima, pozitivan rezultat serološkog testiranja na SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu, ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

Osobe koje su izuzete od mere karantina iz gore navedenih razloga su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru).

Navedene mere sastavni su deo Stručno-metodološkog uputstva za sprečavanje unošenja i kontrolu širenja COVID-19 u Republici Srbiji.
Komentari
0
Pošalji komentar
Z9q Cug
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: