Sokobanja od Evropske unije dobija 950.000 evra!

Izvor: Niški portal | 20-Sep-2019 | 17:12

Evropska unija i Vlada republike Srbije će preko razvojnog programa EU PRO podržati sa 950.000 evra Sokobanju.

Predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić je istakao zahvalnost Evropskoj uniji i Vladi Srbije na podršci ekonomskom razvoju Sokobanje u kojoj se u okviru EU PRO realizuju dva projekta u vrednosti od preko 950.000 evra.

Pored uvođenja i razvoja geografskog informacionog sistema u funkciji razvoja turizma, u Sokobanji se rekonstruiše postrojenje za preradu pitke vode "Carina" koje su danas obišli predstavnici Delegacije EU, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva privrede, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i UNOPS-a koji sprovodi EU PRO.

-Ovaj projekat ekonomske infastrukture u Sokobanji treba pre svega da doprinese unapređenju turističke ponude jer će korist imati ne samo pružaoci turističkih usluga već i svi turisti koji tokom godine dolaze u ovu banju koja je proglašena među pet turističkih destinacija u Srbiji za 2018. godinu", rekao je Branko Budimir, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za evropske integracije i predsedavajući Upravnog odbora EU PRO-a.

Uz podršku EU i Vlade Srbije od skoro 750.00 evra, opština Sokobanja će kroz rekonstrukciju postrojenja za preradu vode za piće "Carina" i izgradnju 2.700 metara nove primarne vodovodne mreže, moći da reši problem vodosnabdevanja i nestašice vode s kojim se suočava godinama.

Šefica Kancelarije UNOPS-a Mikela Telatin navela da će projekat unaprediti turistički potencijal opštine, privući investitore, otvoriti nova radna mesta, ali i unaprediti kvalitet života lokalnog stanovništa.

Na sastanku UO u Sokobanji je takođe predstavljen dosadašnji napredak koji se ogleda u 224 odobrena projekta vredna preko 18 miliona evra. Trenutno kroz program 56 lokalnih samouprava realizuju 96 projekata iz oblasti infrastrukture, izrade planske i tehničke dokumentacije i uvođena geografskih informacionih sistema. Važan uspeh ostvaren je kroz podršku datu u vidu opreme za 94 preduzeća koja su otvorila 115 novih radnih mesta.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO podržati sa preko 600.000 evra realizaciju 20 novih projekata koji će doprineti većoj konkurentnosti i održivosti mikro i malih preduzeća.

Komentari
0
Pošalji komentar
b0T gVj
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: